Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανησυχεί η χαλάρωση – Σχέδιο για τοπικά lockdown εάν συνεχιστούν οι παραβάσεις των μέτρων

17.05.2021 | 19:55 Eνσωμάτωση

Με ισχυρές προειδοποιήσεις ότι η πανδημία είναι ακόμη εδώ αλλά και με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ακόμη και επιβολής τοπικών lockdown σε περίπτωση νέας έξαρσης προχωρά η χώρα στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Κόσμος και ουρές στα καταστήματα, γεμάτες καφετέριες και εστιατόρια, αυξημένη κίνηση στους δρόμους, κορωνοπάρτι, μέτρα που ξεχάστηκαν μέσα σε ένα 48ωρο.

Αυτές οι εικόνες το πρώτο Σαββατοκύριακο της χαλάρωσης των μέτρων σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση που σπεύδει τώρα να υπενθυμίσει σε όλους τους τόνους ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Εφησυχασμός & χαλάρωση

Χαλάρωση των μέτρων, θετική πορεία εμβολιασμού και βελτιωμένη εικόνα στα νοσοκομεία, είναι οι τρεις παράγοντες που δημιουργούν αισιοδοξία, που όμως αποτελούν και παγίδα για μία ενδεχόμενη νέα έκρηξη της πανδημίας.

Τα SMS καταργήθηκαν, η εστίαση άνοιξε και το ωράριο διευρύνθηκε. Αρκετοί όμως φαίνεται πως πήραν το λάθος μήνυμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της επιστροφής στην κανονικότητα, οι μάσκες κατέβηκαν πιο χαμηλά και οι αποστάσεις μίκρυναν έξω από τα καταστήματα.

Ελευθέρια δε σημαίνει ανευθυνότητα

Ο διαφαινόμενος εφησυχασμός αλλά και το λάθος μήνυμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία με τη χαλάρωση των μέτρων ανησύχησαν το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ειδικοί παρατηρούν με προσοχή την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ενώ με αγωνία περιμένουν το αποτύπωμα από την η άρση των μέτρων.

Όπου χρειαστεί, οι απαγορεύσεις θα επιστρέψουν ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, προειδοποιεί η κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, με στόχο την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους καταναλωτές.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/05/2021