Πολιτική

Προτεραιότητα ο εμβολιασμός όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν

12.05.2021 | 00:40

Μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών των πολιτών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης σημείωσε πως «είναι προτεραιότητα και ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης».

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση και γι’ αυτό σχεδόν καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εμβολιασμού αυτών των ανθρώπων» τόνισε ο κ. Κοντογεώργης, υπογραμμίζοντας ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο.

«Ουσιαστικά θα χωρίζεται σε δύο σκέλη: ένα διοικητικό κομμάτι που θα έχει να κάνει με τη διαδικασία καταγραφής και εντοπισμού των ανθρώπων αυτών και πως οι γιατροί θα κάνουν τις σχετικές αιτήσεις, καθώς και ένα εξαιρετικά δύσκολο επιχειρησιακό κομμάτι, γιατί ακόμα και το εμβόλιο μιας δόσης της J&J, υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, καθώς το φιαλίδιο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί 2-3 ώρες μετά το άνοιγμά του» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, προσθέτοντας: «Παρ’ όλα αυτά, έχουμε βρει τρόπους μεταφοράς από το εμβολιαστικό κέντρο προς την οικία του κάθε πολίτη και εντός του Μαΐου θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για τη διαδικασία».

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΕ να μην ανανεώσει τη σύμβαση για το εμβόλιο της Astrazeneca, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε πως αυτό το γεγονός δεν επηρεάζει καθόλου το σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος. «Η απόφαση αφορά μετά το 2022, για το 2021 είναι απολύτως εξασφαλισμένες οι δόσεις» πρόσθεσε.

«Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι έχουμε μπλέξει σε ένα οικονομικό και πολιτικό πόλεμο» σημείωσε από την πλευρά του ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία» Γιώργος Χειλάς, απαντώντας σχετικά για το εμβόλιο της Astrazeneca, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα που έχει ο εμβολιασμός στη Βρετανία είναι πολύ θετικά.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι γίναμε όλοι ειδικοί για κάτι που δεν είμαστε ειδικοί. Μακάρι να είχαμε και για τα άλλα τα νοσήματα, εμβόλια τόσο αποτελεσματικά όπως αυτά» συμπλήρωσε ο κ. Χειλάς, ο οποίος σημείωσε ότι όλα τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση είναι ασφαλή.

Σχέδιο ολικής επαναφοράς με τουρισμό, εστίαση και λιανεμπόριο

 

Μιλώντας για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι πέρυσι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε την φόρμα εντοπισμού του επιβάτη και έκανε και στοχευμένες δειγματοληψίες στους τουρίστες. «Όντως υπήρχε ένα πρόβλημα με τον οδικό τουρισμό στα βόρεια σύνορα, που αντιμετωπίστηκε έπειτα από λίγες ημέρες» τόνισε για τα περσινά δεδομένα.

«Φέτος η προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και είμαστε σε πολύ καλό στάδιο» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι θα γίνονται και φέτος δειγματοληπτικά τεστ στους ταξιδιώτες. «Έχει επικαιροποιηθεί το υγειονομικό σχέδιο. Αισθάνομαι ότι η χρονιά θα είναι πάρα πολύ καλή, θα αισθάνονται όλοι ασφάλεια» κατέληξε ο κ. Κοντογεώργης.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 12/05/2021

Πολιτική