Πολιτική

Κοντογεώργης: Τρία συστήματα εμβολιασμού για καλύτερη προστασία

12.05.2021 | 00:27

Στην πορεία της άρσης των περιορισμών για την πανδημία και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας στην ΒΑΒΕΛ και τον Νίκο Φιλιππίδη.

«Ούτως ή άλλως, εδώ και κάποιες εβδομάδες έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση διαχείρισης της πανδημίας, η οποία συνοδεύεται από μια σταδιακή άρση περιορισμών και την αποκατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών λειτουργιών της χώρας» ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτό θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της, με τις ανακοινώσεις να γίνονται το απόγευμα της Τετάρτης.

Για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Ελευθερίας», με το εμβόλιο της J&J, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης υποστήριξε πως είναι σε εξέλιξη η εντατικοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού, το οποίο θα βρει τη χώρα με περισσότερους από 4.000.000 εμβολιασμούς στο τέλος της εβδομάδας. «Ο στόχος για τον Μάιο είναι οι 5.500.000 εμβολιασμοί, ήδη πραγματοποιούνται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 6η θέση στο 7ημερο μέσο όρο εμβολιασμών, αλλά και στην 9η θέση στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου» συμπλήρωσε ο κ. Κοντογεώργης.

«Πλέον θα λειτουργούν τρία συστήματα: το πρώτο αφορά το γενικό πληθυσμό από 45 ετών και άνω, το δεύτερο σύστημα θα είναι για το εμβόλιο της Astrazeneca για τις ηλικίες 30 – 44 ετών, όπου η συμμετοχή είναι πολύ καλή και το τρίτο σύστημα –που θα τεθεί από τις 23 Μαΐου σε εφαρμογή- και είναι η παράλληλη γραμμή του εμβολίου της Johnson & Johnson, για τους κατοίκους των 19 μεγαλύτερων πληθυσμιακά νησιών της χώρας» πρόσθεσε ο Θανάσης Κοντογεώργης.

Χειλάς: Ο μη εμβολιασμένος πολίτης είναι υποψήφιος ασθενής

 

Μιλώντας για την κατάσταση που βρίσκεται τώρα το εθνικό σύστημα υγείας, ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία» και διδάκτωρ Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Χειλάς σημείωσε πως η μάχη κόντρα στον κορωνοϊό είναι ένας μαραθώνιος. «Μέσα από αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό, μια υγειονομική βόμβα, πρωτόγνωρη για τα τελευταία 100 χρόνια, όμως είμαστε στο σημείο να πούμε ότι υπάρχει μια προοδευτική άρση του βάρους στους ώμους του υγειονομικού συστήματος, η οποία είναι όμως αργή» τόνισε ο κ. Χειλάς και συμπλήρωσε πως βοηθούν η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η βελτίωση του καιρού, όμως από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα και τις επιπτώσεις της νόσου στην κοινωνία.

«Είμαστε σε μια δυναμική ισορροπία που είναι υπέρ στο να ελαφρυνθεί σιγά σιγά και το βάρος στο υγειονομικό σύστημα της χώρας» πρόσθεσε ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία», υπογραμμίζοντας ότι στο χέρι του καθενός είναι να προστατευθεί. «Ο μη εμβολιασμένος πολίτης είναι ισχυρά ένας υποψήφιος ασθενής, ανεξαρτήτως ηλικίας» σημείωσε ο κ. Χειλάς, τονίζοντας ότι έχει κατέβει αρκετά ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό.

«Προφανώς και θα τον βάλουμε από κάτω, θα νικήσουμε το θεριό, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να ανησυχούμε για τις βέβαιες παρενέργειες αν νοσήσει κανείς με κορωνοϊό και όχι για τις πάρα πολύ σπάνιες παρενέργειες του οποιουδήποτε εμβολίου που έχουμε στη διάθεσή μας» κατέληξε ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία» και διδάκτωρ Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 12/05/2021

Πολιτική