Πολιτική

Αβραμόπουλος: Σωστή η αντίδραση Δένδια στην Άγκυρα

12.05.2021 | 02:17

Τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του υποστήριξε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στη ΒΑΒΕΛ.

Αναφερόμενος στη θέση που έχει περιέλθει διπλωματικά η Τουρκία, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «μια σειρά αστοχιών από πλευράς τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έχουν οδηγήσει τους γείτονές μας σε μια δύσκολη θέση», προσθέτοντας πως οι S-400 είναι «αγκάθι» στο μάτι του ΝΑΤΟ και της Αμερικής.

«Και βλέπουμε ότι δεν δείχνει η Τουρκία διάθεση να αλλάξει τα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι τα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο που θα καθορίσουν την τελική στάση όλων των πλευρών.

«Έχουμε ταυτίσει την Τουρκία με τον Ερντογάν, όμως τα πρόσωπα έρχονται και σε κάποια στιγμή φεύγουν» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας τη μακρά σχέση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον καιρό που ήταν και οι δύο δήμαρχοι και είχαν στενή συνεργασία. «Η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση και εσωτερικά το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ, που σημαίνει ότι ασκούνται πιέσεις στον κ. Ερντογάν. Και το ερώτημα είναι “πως θα αντιδράσει στο μέλλον;”, διότι και η ψυχολογία παίζει ρόλο στις αποφάσεις των ηγετών. Και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, όμως οι καλές σχέσεις των δύο χωρών κρέμονται σε μια κλωστή, με ευθύνη της Τουρκίας» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Για τον αν ωφέλησε την πρόοδο των συζητήσεων η στάση που κράτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου. «Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι από τη στιγμή που προκλήθηκε ο κ. Δένδιας, αντέδρασε σωστά. Τώρα ο τόνος ήταν και λίγο προσωπικός, όμως όσα είπε αντανακλούν την πραγματικότητα των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας» σημείωσε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας ότι το μόνο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Εμείς οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, διότι εκείνο που είναι προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η χώρα μας να διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή σταθερό και σταθεροποιητικό παράγοντα» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα πρέπει να επιμείνει στην επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα οδηγήσει στη λύση αρκετών ζητημάτων που είναι ανοιχτά με τη γειτονική χώρα. «Δεν θα πρέπει να παραιτηθούμε από τις βασικές μας θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ» υπογράμμισε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 12/05/2021

Πολιτική