Ελλάδα

Κορωνοϊός: Άνοιξε η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων

10.05.2021 | 20:07 Eνσωμάτωση

Στο τραπέζι φαίνεται ότι αρχίζει να μπαίνει το θέμα των προνομίων για εκείνους που θα σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Αγκαλιάστηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν. Η υπαίθρια συναυλία στο Τελ Αβίβ ήταν η πρώτη πειραματική για την επανεκκίνηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ισραήλ, μόνο με άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ανοσία μετά την προσβολή τους από τη νόσο. Και κάπως έτσι, άνοιξε ο δρόμος προς την ελευθερία.

Σκέψεις για προνόμια

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, υπάρχει η σκέψη κάποιες δραστηριότητες να είναι αρχικά μόνο για εμβολιασμένους, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να βάζει επί του παρόντος «πάγο», παραπέμποντας την όποια συζήτηση όταν ανοίξει για όλους ο εμβολιασμός.

Το άνοιγμα των γυμναστηρίων αναμένεται στις 17 Μαΐου, με τους ιδιοκτήτες να κάνουν λόγο για ατομική ευθύνη.

Διαβατήριο για ελεύθερη κυκλοφορία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ συμφώνησαν ότι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει ή έχουν αρνητικό τεστ πρέπει να υιοθετηθεί εντός Ιουνίου.

«Η τεχνική προεργασία έχει προχωρήσει σημαντικά. Αναμένω το πιστοποιητικό να είναι ενεργό πριν το τέλος Ιουνίου. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στο κόσμο, θέλουν να κλείσουν τις διακοπές τους. Θέλουμε να αποφύγουμε αχρείαστους περιορισμούς καραντίνας όταν έρχεσαι ή επιστρέφεις», είπε ο πρωθυπουργός.

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Κυριάκο. Τώρα έχουμε αυτό το ‘κλείδωμα’, το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μια συμφωνία μέσα στον Ιούνιο», σημείωσε ο κ. Σάντσεθ.

Τόσο στην Κύπρο όσο και στην Γερμανία έχει ανακοινωθεί μία σειρά από «μπόνους» στους εμβολιασμένους.

Στη Γερμανία:

  • Οι εμβολιασθέντες μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια, ενώ θα μπορούν να συναντούν άλλους εμβολιασμένους, χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς.

Στην Κύπρο:

  • Θα επιτρέπεται η πρόσβαση των εμβολιασθέντων σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις τουλάχιστον με την πρώτη δόση και 3 εβδομάδες μετά από τη χορήγησή της.
  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, και αφού παρέλθουν τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Ήδη από σήμερα στην Κύπρο για να μπορέσει ο πολίτης να επισκεφθεί κατάστημα εστίασης επιδεικνύει κάρτα εμβολιασμού ή ημερήσιο αρνητικό τεστ.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και άλλες χώρες δεν βλέπουν το πράσινο πιστοποιητικό ως διάκριση, αλλά ως μία ευκαιρία προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες στη χώρα μας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/05/2021