Κόσμος

Τουρκία: Στη φυλακή ναύαρχοι που αντιτίθενται στον Ερντογάν – Μεταξύ τους και ο εμπνευστής της «γαλάζιας πατρίδας»

05.04.2021 | 20:51 Eνσωμάτωση

Η Τουρκία ζει στον απόηχο της κίνησης των 104 απόστρατων ναυάρχων να βγουν ευθέως κόντρα στον Ερντογάν, καταγγέλλοντας επιχείρηση αφανισμού της κεμαλικής παράδοσης.

Ο εμπνευστής της «γαλάζιας πατρίδας» που τόσο συχνά επικαλείται ο πρόεδρος Ερντογάν, ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, είναι ένας από τους δέκα απόστρατους που τέθηκαν υπό κράτηση σήμερα το πρωί για συνωμοσία εναντίον της ασφάλειας του κράτους και της συνταγματικής τάξης. Ο πρόεδρος Εργοντάν τους περιέγραψε ως εν δυνάμει πραξικοπηματίες.

Ήταν η πρώτη δίωξη εναντίον των συνολικά 104 απόστρατων ναυάρχων που κατηγόρησαν τον Ερντογάν ότι με το φαραωνικό σχέδιο του για τη δημιουργία της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, την παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου και την ακύρωση της Συνθήκης του Μοντρέ, θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Γιατί εκτός των άλλων, όταν φτιαχτεί η διώρυγα, η Κωνσταντινούπολη θα συνδέεται με ανατολική Θράκη μόνο με μερικές γέφυρες.

Οι 104 απόστρατοι κατηγόρησαν επίσης τον Ερντογάν για ισλαμοποίηση του στρατού επικαλούμενοι φωτογραφία εν ενεργεία ναυάρχου που φορά σαρίκι ενώ προσεύχεται σε τζαμί.

Από όλους αφαιρέθηκαν τα προνόμια της δωρεάν στέγης και της φρούρησης ενώ αναμένεται ότι και άλλοι θα περάσουν σύντομα το κατώφλι του εισαγγελέα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/04/2021