Πολιτική

Στη Λιβύη την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τον Νίκο Δένδια

05.04.2021 | 20:50 Eνσωμάτωση

Έφτασε η ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, θα επισκεφτεί τη Λιβύη μετά από χρόνιες εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις, που ξεκίνησαν το 2014.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει αύριο το απόγευμα στις 16.30 τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπεϊμπά.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα αποτελέσει ένα μήνυμα για την επανεκκίνηση των σχέσεων με την Λιβύη, κάτι το οποίο θα επισφραγιστεί και επίσημα με την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη αλλά και το προξενείο που προγραμματίζεται να ανοίξει στο προπύργιο του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στην Βεγγάζη.

Η Ελλάδα, όπως δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «στηρίζει τη νέα κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση».

Οι τομείς στους οποίους αναμένεται να υπάρξει συνεργασία είναι η ενέργεια, οι κατασκευές, η ασφάλεια αλλά και οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Βασικό όμως σημείο στις σχέσεις των δυο χωρών θα αποτελέσει και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας. Η κυβέρνηση δια της εκπροσώπου δήλωσε πως είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της.

Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο η εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τις ελληνικές θέσεις βάσει του ΔΔ στο τραπέζι της συζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισορροπία στη χώρα είναι εξαιρετικά εύθραυστη καθώς, αν και επικρατεί εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, τα στρατεύματα των Σύρων Τζιχανιτστών, φίλα προσκείμενα στην Τουρκία αλλά και η ταξιαρχία Wagner των Ρώσων μισθοφόρων παραμένουν στην Σύρτη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/04/2021