Ελλάδα

«Κόκκινος συναγερμός» σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα – Ανησυχία από την «έκρηξη» κρουσμάτων

03.04.2021 | 20:12 Eνσωμάτωση

Κόκκινος συναγερμός και πάλι για τη Βόρεια Ελλάδα καθώς σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη υπάρχει «έκρηξη» κρουσμάτων με χιλιάδες ενεργά κρούσματα. Μάλιστα, σε κάποιους δήμους της συμπρωτεύουσας η αύξηση αγγίζει το 335 %, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται ήδη στο 90%. Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν οι ειδικοί και πάλι για την Αχαΐα, όπου τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει και η αύξηση των κρουσμάτων ξεπερνά το 45%.

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι και πάλι η Βόρεια Ελλάδα με τη Θεσσαλονίκη να δέχεται μια ακόμη σφοδρή επίθεση του ιού. 6971 ενεργά και πιθανά κρούσματα έχουν εντοπιστεί. Μέσα σε δέκα μέρες οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 45,69% οδηγώντας εκατοντάδες ασθενείς στα νοσοκομεία.

Αύξηση έως και 335% στα ενεργά κρούσματα

Ο εφιάλτης το Νοεμβρίου αναβιώνει στη συμπρωτεύουσα καθώς σε πολλούς δήμους υπάρχει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου. Στον Δήμο Δέλτα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 38,73%, ενώ στο δήμο Θερμαϊκού η αύξηση ξεπέρασε το 67%.

Σοκαρισμένοι είναι οι ειδικοί από την αύξηση των κρουσμάτων στο Δήμο Χαλκηδόνας που έφτασε το 335%. Παρόλα αυτά, οι εικόνες συνωστισμού δε λείπουν από την Θεσσαλονίκη.

Στο δήμο Ευόσμου, όπου εντοπίστηκε και η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη, η αύξηση ξεπερνά το 43%, ενώ στο δήμο Λαγκαδά οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 64,36%. Ήδη στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 90% και οι εισαγωγές αυξάνονται καθημερινά.

Συναγερμός σε Κοζάνη και Αχαΐα

Επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική κατάσταση και στην Κοζάνη που μετρά 1458 ενεργά κρούσματα αυξημένα κατά 57% και πλέον, τη στιγμή μάλιστα που ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ είναι διαθέσιμα στο νομό. Ο φόβος του ντόμινο είναι μεγάλος καθώς στη Μακεδονία ο ένας νομός μετά τον άλλον εμφανίζει επιβάρυνση με την αύξηση μολύνσεων στις Σέρρες να φτάνει το 127%.

Παρά τα σημάδια σταθεροποίηση της πανδημίας στη Νότια Ελλάδα, η Αχαΐα είναι η μόνη περιφέρεια που βρίσκεται στο «κόκκινο» με 1869 ενεργά κρούσματα, αυξημένα περίπου κατά 47%. Τούτων δοθέντων έγινε η τρίτη περιφέρεια που οι λοιμωξιολόγοι δεν επέτρεψαν καμία χαλάρωση των μέτρων, αφού τα νοσοκομεία στην περιοχή είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/04/2021