Υγεία

Καπραβέλος: Είμαστε στο τέλος της πανδημίας, λάθος η άρση των μέτρων

03.04.2021 | 22:24 Eνσωμάτωση

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και τη μάχη που δίνει το σύστημα υγείας σε όλη τη χώρα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

«Το “Παπανικολάου” είναι ένα βαρόμετρο για τη Θεσσαλονίκη και όλη τη βόρεια Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος, τονίζοντας ότι χθες το προσωπικό του νοσοκομείου αντιμετώπισε τη δυσκολότερη εφημερία από τις αρχές του χρόνου, καθώς οι προσελεύσεις πλησίασαν τις 100 και οι εισαγωγές τις 50.

«Ξύπνησε λίγο μνήμες Νοεμβρίου, όμως είμαστε πολύ μακριά και οπωσδήποτε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη απ’ ότι είναι η κατάσταση στην Αθήνα» ανέφερε ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμα είναι διαχειρίσιμη και μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κλινών –απλών και ΜΕΘ.

«Όμως να ξέρετε ότι είναι επιβαρυμένη η κατάσταση, γιατί το τρίτο κύμα πλέον μεταφράζεται σε μια αύξηση των εισαγωγών, σε μια μεγάλη πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας» σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος, προσθέτοντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο της Αθήνας, όπου το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. «Δε θυμίζουν τον εφιάλτη του δεύτερου κύματος, είναι ηπιότερο το δεύτερο κύμα στη Θεσσαλονίκη» συμπλήρωσε.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε μια ακόμα αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι σε όλη την Ελλάδα δεν γίνεται καλύτερη διαχείριση των κρουσμάτων, με την έννοια της ανίχνευσης, της ιχνηλάτησης και της απομόνωσης των κρουσμάτων, την αποφυγή συνωστισμού, ενώ δεν υπάρχει ένα τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

«Δώσαμε μεγάλη προσοχή στον περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας, με αποτέλεσμα σε αυτό το σημείο να έχουμε χάσει, καθώς η συμμόρφωση είναι πάρα πολύ χαμηλή» συμπλήρωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Μιλώντας για την απόφαση των λοιμωξιολόγων να συνεχιστεί το lockdown στη Θεσσαλονίκη, λόγω των αυξημένων εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτή την απόφαση είναι η κατάσταση του υγειονομικού συστήματος και ειδικότερα ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών Covid και των ΜΕΘ Covid. «Δεν καταλαβαίνω τη διάκριση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η Αθήνα σε πολύ χειρότερη κατάσταση» πρόσθεσε ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», υπογραμμίζοντας ότι είναι άκαιρη η συζήτηση για απελευθέρωση των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, ο Νίκος Καπραβέλος σημείωσε ότι «είμαστε στο τέλος της πανδημίας. Το τρίτο κύμα με βάση όλες τις προβλέψεις αρχίζει και εξασθενεί από τις 10 Απριλίου και μετά», όμως τόνισε πως ήταν λάθος η άρση των περιοριστικών μέτρων και πως θα έπρεπε να δείξουν όλοι υπομονή για μια εβδομάδα ή δέκα μέρες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/04/2021