Ελλάδα

Χριστούγεννα σε καραντίνα με κλειστά σχολεία και εστίαση

07.12.2020 | 19:49

Γιορτές με καραντίνα μέχρι και τα Φώτα ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά, δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, ενώ και τα σχολεία θα ανοίξουν τελικά μετά τα Φώτα. Επιπλέον για όσους θελήσουν να επισκεφθούν την χωρα μας για τις ημέρες των εορτών τα μέτρα γίνονται πολύ αυστηρότερα καθώς πλέον θα απαιτείται τεστ 72 ωρών ενώ όποιος μπαίνει στην χώρα θα πρέπει να μπαίνει και σε 10ήμερη καραντίνα.

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από την ημέρα που επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown και τα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν στα κόκκινα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν και τα κρεβάτια είναι μονίμως γεμάτα από ασθενείς covid.

«Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των ρκουσμάτων οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας.»

Με αυτά τα δεδομένα το άνοιγμα της κοινωνίας αναβάλλεται για το νέο έτος.

«Η χαλάρωση εφαρμογής μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική πίεση στο σύστημα υγείας που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο»

Ο κύβος ερρίφθη

Το στοίχημα των Χριστουγέννων χάθηκε οριστικά για όλο τον κλάδο της εστίασης gfx με την κυβέρνηση να αποφασίζει ότι θα μείνουν κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες. Δεν θα λειτουργήσει ούτε ο κλάδος της διασκέδασης με κινηματογράφους, θέατρα και μουσικές σκηνές να παραμένουν κλειστά. Μετά του Αϊ Γιαννιού θα ανοίξουν τα σχολεία και τα Δικαστήρια ενώ κλειστοί θα παραμέινουν και οι χώροι μαζικής άθλησης.

«Μικρό άνοιγμα αγοράς θα έχουμε μικρό τρίτο κύμα. Μεγάλο άνοιγμα αγοράς θα έχουμε τεράστιο τρίτο κύμα, ανεξέλεγκτο.»

Μέτρα Μαρτίου

Υπο το φόβο της μεγαλύτερης διασποράς αλλά και της αύξησης του ιικού φορτίου στο εσωτερικό η κυβέρνηση επαναφέρει ένα μέτρο της πρώτης καραντίνας gfx και από τις 18 Δεκεμβρίου επιβάλλει στους επισκέπτες του εξωτερικού τέστ 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους για την Ελλάδα, επαναληπτικό rapid test κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο ή στα χερσαία σύνορα αλλά και 10ημερη υποχρεωτική καραντίνα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται και για τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

«Έχουμε τη σύσταση μέσα στις; γιορτές να τις περάσουμε με την οικογένειας ή δυο οικογένειες και μέχρι εννέα άτομα.»

Χριστούγεννα και εκκλησία

Με τις άγιες ημέρες της θείας γέννησης να πλησιάζουν και κάποιοι μεμονωμένοι ιερείς να καλούν τους πιστούς σε εκκλησιασμό ενώ οι ναοί παραμένουν κλειστοί Κυριάκος Μητστοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα έχουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας τηλεφωνική επικοινωνία για να υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση κράτους και εκκλησίας για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι θρησκευτικές τελετές.

Άνοιγμα με μέτρα προστασίας προτείνει ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ.

«Εάν σε ένα ναό που είναι 70 80 άτομα που είναι χωρητικότητας 1000 ατόμων δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα».

Αποφάσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και σειρά για να ανοίξουν παίρνουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 07/12/2020

Ελλάδα