Κόσμος

Κορωνοϊός – Ευρώπη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

28.10.2020 | 20:25

Τις εφιαλτικές μνήμες του περασμένου Μαρτίου και του Απριλίου ξυπνά η εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων, τα τελευταία 24ωρα στην Ευρώπη. Στην Γαλλία, μέσα σε μια εβδομάδα, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 60%, με τη χώρα να καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από τον περασμένο Απρίλιο. Ο εφιάλτης ζωντανεύει και πάλι και στην Ιταλία, ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε χθες τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, εν μέσω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού που χτυπάει τη χώρα.

Κατά 60% αυξήθηκαν τα κρούσματα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα στη Γαλλία. Η χθεσινή καταγραφή ανέφερε πάνω από 33ρις χιλιάδες. Σοκ προκαλεί ο αριθμός των θανάτων -523 μέσα στο τελευταίο 24ωρο, σε επίπεδα ρεκόρ από τον περασμένο Απρίλιο. Οι πιέσεις στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτικές. Οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό είναι τουλάχιστον 18 χιλιάδες. Περίπου 3.000 είναι οι διασωληνωμένοι.

– Σύντομα δεν θα μπορούσε να τους περιθάλψουμε, γιατί δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.
– Και σε αυτό το κύμα, έχουμε περισσότερους νεαρούς ασθενείς, απ’ ότι στο πρώτο κύμα.

Σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μελών της νεοφασιστικής οργάνωσης Forza Nuova μετατράπηκε και πάλι η Ρώμη… Νωρίτερα, στην ίδια περιοχή -κι ενώ η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωνε νέο πακέτο οικονομικής στήριξης, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ- μέλη εμπορικών ενώσεων είχαν δώσει δυναμικό παρόν σε ειρηνική διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων.

– Παραιτήσεις τώρα!
– Θέλουμε δουλειές!

Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό εν τω μεταξύ εκτινάχθηκε χθες στους 221ναν. Σχεδόν 22 χιλιάδες ήταν τα νέα κρούσματα.

Ημερήσιο αρνητικό ρεκόρ θανάτων εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας ανακοίνωσε χθες η Ισπανία. Έφασαν τους 267. Σχεδόν 18,5 χιλιάδες ήταν τα νέα κρούσματα. Με την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία μετείχαν χθες συμβολικά στην –πρώτη εδώ και 25 χρόνια- πανεθνική απεργία. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι τους; Κυβερνητικό διάταγμα που επιτρέπει την ανάθεση σε γιατρούς κι άλλων νοσοκομειακών υπηρεσιών, ανεξαρτήτως της ειδικότητάς τους.

Καραντίνα αποφασίζουν Μέρκελ – Μακρόν

Στο διάγγελμά του ο Μακρόν θα ανακοινώσει λοκντάουν ενός μηνός και θα ζητήσει από τους Γάλλους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για αναγκαίες μετακινήσεις. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα, τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά ενώ θα επιτρέπονται μετακινήσεις για την εργασία, ίσως και αθλητικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μακρόν θα ζητήσει από τη βουλή να εγκρίνει το νέο πακέτο μέτρων

Η καγκελάριος Μερκελ ανακοίνωσε δηλαδή ότι θα κλείσουν για ένα μήνα εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, θέατρα, γυμναστήρια σε όλη τη Γερμανία (από 2 Νοεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου). Το όριο για τις συναθροίσεις θα είναι 10 άτομα από δυο νοικοκυριά, θα επιτρέπονται μόνο αναγκαίες μετακινήσεις για εργασία, ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία.

Πρέπει να δράσουμε τώρα, είπε η Μέρκελ και κάλεσε όλους σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια σημειώνοντας ότι ιχνηλατείται πλέον μόνο 1 στα 4 κρούσματα και η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εντελώς εκτός ελέγχου. (15.000 νέα κρούσματα και 85 θάνατοι σε μια ημέρα). Η κυβέρνηση εξήγγειλε αναπλήρωση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων στο 75% και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στο 70% (κόστος για το κράτος 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες 3-4%, ενώ η Νέα Υόρκη αυτή την ώρα υποχωρεί 3%.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28/10/2020

Κόσμος