Πολιτική

Τουρκία: Στη Σελεύκεια το Αμπντουλχαμίτ Χαν – Στις 9 Αυγούστου θα ανακοινωθεί η πορεία του

02.08.2022 | 20:32 Eνσωμάτωση

Θερμό προβλέπεται το επόμενο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν να δίνει μία γεύση από τον σχεδιασμό της Άγκυρας σχετικά με το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν.

Μία εβδομάδα έμεινε μέχρι τις 9 Αυγούστου οπότε και ο ίδιος ο Ερντογάν θα ανακοινώσει το σημείο στην ανατολική Μεσόγειο στο οποίο θα κατευθυνθεί το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Προς το παρόν το τουρκικό γεωτρύπανο φαίνεται πως ολοκλήρωσε τις δοκιμές του εν πλω και τις τελευταίες ώρες βρίσκεται και πάλι στο λιμάνι της Σελεύκειας.

Προκλήσεων συνέχεια

Οι προκλήσεις και η αντιστροφή της πραγματικότητας ωστόσο από την πλευρά της Τουρκίας δεν σταματούν. Ο Ακάρ αναφερόμενος στην εισβολή στην Κύπρο, αντί για εισβολή και καταστροφή, είδε ειρήνη και ηρεμία.

«Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο ήταν η αρχή της ειρήνης και της γαλήνης για όλους στο νησί».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν από την πλευρά του, με τις δηλώσεις του για το γεωτρύπανο «φωτογράφισε» οικόπεδα της Κύπρου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για μία πορεία στην περιοχή του τουρκολιβυκού συμφώνου, κάτι που θα ανεβάσει στα ύψη το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας από την Καμπότζη επανέλαβε τη σημασία του Διεθνούς Δικαίου κόντρα στον αναθεωρητισμό.

«Η διεθνής κοινότητα καταλαβαίνει όλο και περισσότερο ότι ο αναθεωρητισμός, η αμφισβήτηση των συνόρων και η μη συνυπογραφή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας οδηγεί την ανθρωπότητα σε περιπέτειες».

Σε στρατιωτικό επίπεδο, ελληνικά μαχητικά F-16 συνεκπαιδεύτηκαν με δύο Βρετανικά Γιουροφάιτερ στη Ρουμανία την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή δύο ελληνικά μαχητικά F-16 συνεκπαιδεύτηκαν νοτιοανατολικά της Καρπάθου με την γαλλική φρεγάτα PROVENCE, στέλνοντας μήνυμα αποτροπής.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/08/2022