Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων στις 9 Αυγούστου από τον ίδιο τον Ερντογάν για την περιοχή που θα κατευθυνθεί το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο, η Άγκυρα φροντίζει να συντηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Με το δεξί χέρι του Ερντογάν Ιμπραϊμ Καλίν χθες να απειλεί πως το 4ο πλωτό γεωτρύπανο θα πλεύσει στις ίδιες περιοχές με το Ορουτς Ρέις, μια ρότα δηλαδή αντίστοιχη με εκείνη που προξένησε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ελληνοτουρκική κρίση, σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.
«Δυστυχώς ειδικότερα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με άκρως επιθετική ρητορική και πράξεις αλλάζουν, καταστρέφουν το θετικό εποικοδομητικό κλίμα διαλόγου που θα έπρεπε να υπάρχει και θα μπορούσε να διαμορφωθεί».
Αφού έθιξε για μια ακόμα φορά θέματα όπως της αποστρατικοποίησης των νησιών και του Καστελόριζου, προσπάθησε να παρουσιάσει την Ελλάδα ως επιτιθέμενη, κάνοντας το μαύρο άσπρο.
«(Η Ελλάδα) ετοιμάζει κάτι εναντίον της Τουρκίας με τον τρόπο τους. Υπάρχει ένας πενταπλασιασμός στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Εμείς λέμε πως αυτό είναι πολύ λίγο εναντίον των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά είναι πολύ για άμυνα».
Με το Αμπντουλχαμίντ Χαν να συνεχίζει τις δοκιμές έξω από τη Σελεύκεια, η Αθήνα παρακολουθεί στενά την υπόθεση.
Διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα
Η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο, με τον Νίκο Δένδια να φτάνει μέχρι το Βιετνάμ.
«Συμφωνήσαμε, εμείς και το Βιετνάμ, να έχουμε στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουμε τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούμε μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Ελλάδα συνεχίζει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Η Αθήνα απέστειλε αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για την προμήθεια 40 νέων ελικοπτέρων και συγκεκριμένα 10 Apache, 10 Chinook και 20 Blackhawk.