Κόσμος

Αϊμάν αλ Ζαούχρι: Φανατικός ισλαμιστής & δεξί χέρι του Μπιν Λάντεν

02.08.2022 | 20:27 Eνσωμάτωση

Ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαούχρι ήταν ο οργανωτικός νους πίσω από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα.

Πριν βρεθεί στα βουνά του Αφγανιστάν στο πλευρό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Αϊμάν αλ Ζαούχρι δρούσε επί χρόνια στην Αίγυπτο στις τάξεις των φανατικών ισλαμιστών και είχε περάσει τρία χρόνια στις αιγυπτιακές φυλακές.

Το προφίλ του

Ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων που δολοφόνησαν τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ, ο Ζαουάχρι ήταν γόνος πλούσιας αιγυπτιακής οικογένειας, ενώ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Σπούδασε γιατρός και για ένα διάστημα είχε δική του κλινική μέχρι που πήγε στο Αφγανιστάν για να δώσει τη δική του μάχη κατά των Σοβιετικών, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους αντάρτες Μουτζαχεντίν.

Εκεί γνώρισε τον Μπιν Λάντεν και λίγο αργότερα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας την Αλ Κάιντα. Ο Ζαουάχρι θεωρείτο περισσότερο ο ιδεολογικός καθοδηγητής της Αλ Κάιντα καθώς και ο οργανωτικός νους που δημιούργησε πυρήνες της σε όλο τον κόσμο.

«Ο Ζαουάχρι διοικούσε την οργάνωση. Εκείνος σχεδίαζε τη στρατηγική της Αλ Κάιντα. Ο Μπιν Λάντεν έδινε τις διαταγές, όμως ο Ζαουάχρι έπαιρνε τις αποφάσεις», λένε διεθνείς αναλυτές.

Είχε ενεργό ρόλο στις πιο θεαματικές και πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών, από το αντιτορπιλικό Κόουλ μέχρι τις πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία και βέβαια τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ζαουάχρι ανέλαβε τα ηνία της Αλ Κάιντα μετά την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν το 2011, αλλά δεν είχε τη αίγλη του ιδρυτή της.

Πιστεύεται ότι κρυβόταν επί χρόνια στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Φαίνεται πως οι Ταλιμπάν του έδωσαν πάλι καταφύγιο, αυτήν τη φορά στην Καμπούλ, αλλά δεν κατάφεραν ή δεν ήθελαν να τον προστατεύσουν.

Οι Αμερικανοί λένε ότι δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσουν τον θάνατό του μέσω DNA. Πιθανώς το αποδεικνύει το βίντεο από το drone ίσως και από τον πύραυλο που τον σκότωσε.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/08/2022