Κόσμος

Η CIA εξουδετέρωσε με «χειρουργικό» χτύπημα με drone τον ηγέτη της Αλ Κάιντα

02.08.2022 | 12:58 Eνσωμάτωση

Βαρύ πλήγμα για την αποδυναμωμένη τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα η εξουδετέρωση του καθοδηγητή της οργάνωσης Αλ Ζαου-άχρι.

Για περισσότερο από 10 χρόνια ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι κρυβόταν σε διαφορετικά σημεία του Αφγανιστάν.

Ήταν ιθυνούν νους των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, καθοδηγητής και ιδεολόγος της διαβόητης Αλ Κάιντα μαζί με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Η CIA τον εντόπισε το Σάββατο σε κρησφύγετο στην Καμπούλ μαζί με την οικογένεια του και τον εξουδετέρωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκρινε ότι το διάγγελμα έπρεπε να γίνει το βράδυ της Δευτέρας ώστε να είναι απόλυτα βέβαιος ότι η αποστολή εξετελέσθη με επιτυχία.

«Αγαπητοί συμπολίτες, το Σάββατο κάτω από τις δικές μου οδηγίες οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία επιτυχημένη αεροπορική επίθεση στην Καμπούλ,στο Αφγανιστάν, που σκότωσε τον εμίρη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Η δικαιοσύνη αποδόθηκε και ο τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αιγύπτιος γιατρός Αϊμάν αλ Ζαουάχρι συγκαταλεγόταν στους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του.

Ο Αλ Ζαουάχρι εδώ και καιρό είχε χαλαρώσει εκτιμώντας ότι δεν τον παρακολουθούν τόσο στενά και έβγαινε συχνά στο μπαλκόνι του διαμερίσματος που κρυβόταν.

Αυτό ήταν και το μοιραίο του λάθος.

Οι Αμερικανοί εκτόξευσαν με drone σε ένα απόλυτα επιτυχημένο χειρουργικό χτύπημα δύο πυραύλους τύπου Hellfire, χωρίς την παρουσία του στρατού ή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία της αντιτρομοκρατικής από την εξουδετέρωση του Μπιν Λάντεν το 2011.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 02/08/2022