Κόσμος

Μπορέλ: Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας από το ρωσικό φυσικό αέριο

02.08.2022 | 13:27 Eνσωμάτωση

Νέα προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους πολίτες και κυβερνήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια για τον ερχόμενο δύσκολο χειμώνα έστειλε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας ότι το φυσικό αέριο που αγοράζουμε από άλλες χώρες δεν είναι αρκετό για να καλύψει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σε άρθρο του είναι σαφής. Παραδέχτηκε ότι η σκληρή αλήθεια είναι πως όσες εισαγωγές φυσικού αερίου και να κάνουμε από τρίτες χώρες δεν φθάνουν να καλύψουν το ρωσικό φυσικό αέριο και σε περίπτωση που κλείσει οριστικά η στρόφιγγα από τη Μόσχα τότε θα έχουμε πρόβλημα.

Για αυτό, επανέλαβε την ανάγκη για εθελοντική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% και όπως είπε αυτό ίσως καταστεί υποχρεωτικό εάν χρειαστεί.

Τόνισε ότι πλέον αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενέργειας, κάτι που είπε έπρεπε να είχε γίνει από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Είπε χαρακτηριστικά αυτή τη φορά «δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος» και κάλεσε τα κράτη να συνεργαστούν με αλληλεγγύη μεταξύ τους τον επόμενο χειμώνα, όπως έγινε και στην πανδημία στην περίπτωση των εμβολίων.

Με λίγα λόγια η στρατηγική από εδώ και πέρα είναι η εξής:

• Βρίσκουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας

• Εξοικονομούμε ενέργεια όπου μπορούμε

• Παράλληλα επενδύουμε στις ΑΠΕ για το μέλλον

Όπως είπε με νόημα «η ΕΕ δεν προωθεί την αναγέννηση των ορυκτών καυσίμων» και ότι οι πράσινες ενέργειες παραμένουν πρώτη προτεραιότητα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 02/08/2022