Κόσμος

Ταϊβάν: Επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι παρά τις κινεζικές απειλές

02.08.2022 | 20:30 Eνσωμάτωση

Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στην Ταϊβάν παρά τις κινεζικές προειδοποιήσεις.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Κίνας ακόμα και για κατάρριψη του αεροπλάνου της, η Πελόζι προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής κάνει περιοδεία στην Ασία. Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον να μην παίζει με τη φωτιά γιατί θα καεί, και ότι θεωρεί πως η επίσκεψη Πελόζι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντά του.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο κομμάτι της. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αμερικανικές και κινεζικές δυνάμεις και είναι διάχυτος ο φόβος για μια σινοαμερικανική κρίση μεγάλων διαστάσεων, ίσως και για μια σινορωσική συμμαχία απέναντι στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί στέλνουν ένα μήνυμα στο Πεκίνο να μην επιχειρήσει προσάρτηση της Ταϊβάν στα πρότυπα της ανατολικής Ουκρανίας που επιχειρεί εδώ και πέντε μήνες η Ρωσία, ενώ η Κίνα μιλά για προκλήσεις της Ουάσιγκτον που δε θα μείνουν αναπάντητες και κατηγορεί τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο καταστροφέα της ειρήνης.

Από κοντά και η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι αποσταθεροποιεί τον πλανήτη. Οι Αμερικανοί κατηγορούν την Κίνα για τεχνητή ένταση, επισημαίνουν ότι την Ταϊβάν είχε επισκεφθεί πριν από 25 χρόνια ο τότε πρόεδρος της Βουλής Γκίνγκριτς.

Πάντως η παγκόσμια αστάθεια μεγαλώνει, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι αρχίζει άμεσα μεγάλα «αεροναυτικά γυμνάσια» γύρω από την Ταϊβάν.

Μόλις χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι από ένα λάθος υπολογισμό ο πλανήτης θα μπορούσε να αφανιστεί με πυρηνικά όπλα.

Μέχρι τώρα ήμασταν τυχεροί είπε, όμως η τύχη δεν αποτελεί στρατηγική.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/08/2022