Ελλάδα

Σταύρος Ψυχάρης: Πέθανε σε ηλικία 77 ετών – Η πορεία του

02.08.2022 | 20:19 Eνσωμάτωση

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο εκδότης, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Σταύρος Ψυχάρης.

Ο γιος του Ανδρέας επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πορεία του

Στη διάρκεια της δημοσιογραφικής και εκδοτικής σταδιοδρομίας του, ο Σταύρος Ψυχάρης συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

Γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1945 και θείος του ήταν ο Κώστας Λουλές, ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ. Άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 1964 στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή», ενώ από το 1972 εργάζεται στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη αρχικά ως δημοσιογράφος και εν συνεχεία ως πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Τα Νέα».

Το φθινόπωρο του 1983 γίνεται διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα». To 1996 ο Σταύρος Ψυχάρης διορίζεται Διοικητής του Αγίου Όρους μέχρι το 2001.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού διευθυντή και από τον Σεπτέμβριο του 2003 του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του Ομίλου που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΟΛ.

Ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη από το 2009, ενώ εκλέγεται πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου αναλαμβάνοντας τις εκδόσεις του «Βήματος» και των «Νέων» έως το 2017.

«Άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, δυναμισμό και γνώσεις, υπήρξε για δεκαετίες ο κινητήριος μοχλός του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας ενώ παράλληλα με την αρθρογραφία του επηρέαζε την πολιτική ζωή του τόπου», λέει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Συλλυπητήρια μηνύματα έστειλε η πολιτική ηγεσία.

«Ο Σταύρος Ψυχάρης υπηρέτησε τον ελληνικό Τύπο επί δεκαετίες, από θέσεις ευθύνης μάλιστα. Σημαντική υπήρξε η προσφορά του και στο χώρο της Ορθοδοξίας. Αιωνία η μνήμη του», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ο εκδότης και δημοσιογράφος Σταύρος Ψυχάρης υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτικού γίγνεσθαι και άφησε τη σφραγίδα του στη δημόσια σφαίρα τις τελευταίες δεκαετίες. Το μέγεθος των διαφορών μας δε μειώνει σε καμία περίπτωση την απώλεια. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Υπήρξε ένας πολύ σημαντικός εκπρόσωπος του δημοσιογραφικού σώματος, με πολυδιάστατη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου και καθοριστική παρουσία στο εκδοτικό γίγνεσθαι. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του», λέει το ΠΑΣΟΚ.

«Για τον θάνατο του δημοσιογράφου και εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του», ήταν η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ο Σταύρος Ψυχάρης ήταν πατέρας τεσσάρωων παιδιών. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, είχε αποσυρθεί στο σπίτι του στο Πόρτο Ράφτη, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη, 4 Αυγούστου από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/08/2022