Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: Στον Άρειο Πάγο για παρακολούθηση του κινητού του – Πολιτική «θύελλα»

26.07.2022 | 20:13 Eνσωμάτωση

Σε μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε το πρωί μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο αφού προηγουμένως είχε ενημερωθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι μετά από ενδελεχή έλεγχο που διενεργήθηκε στη συσκευή του, εντοπίστηκε σύνδεσμος που σχετίζεται με το λογισμικό παρακολούθησης.

«Η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος. Για αυτό σε αυτήν την σκοτεινή υπόθεση δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μισόλογα και υπεκφυγές», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε στο τηλέφωνό του ένα ύποπτο μήνυμα που έλεγε: «να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε, www…», και το οποίο τον καλούσε να πατήσει έναν σύνδεσμο – δόλωμα για την εγκατάστασή του παράνομου λογισμικού Predator στο κινητό του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το επίμαχο link.

«Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Τι είναι το λογισμικό Predator

Το λογισμικό Predator εξασφαλίζει πλήρη πρόσβαση στις συσκευές που παγιδεύει καθώς μπορεί να καταγράφει κλήσεις και γραπτά μηνύματα, να τραβάει στιγμιότυπα οθόνης και να εξάγει αρχεία, κωδικούς, φωτογραφίες και ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο.

Εξηγήσεις προσωπικά από τον πρωθυπουργό ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση επικίνδυνη για αξίες της Δημοκρατίας.

«Πως θα προστατευτούν οι πολίτες, δημοσιογράφοι, αρχηγοί κομμάτων, εσείς κ. υπουργοί, δεν ξέρω τα τηλέφωνά σας παρακολουθούνται;» διερωτήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη.

Το Predator πουλήθηκε σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς σε συγκεκριμένες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

« Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή των κοριών παρακολουθώντας τα τηλέφωνα».

Έντονη ήταν η αντίδραση και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Να απαντήσετε ποιος παρακολουθεί. Τουλάχιστον εσείς οι κυβερνητικοί. Ποιοι παρακολουθούν;», τονίσει το ΚΚΕ.

«Η καταγγελία εγείρει σοβαρές ανησυχίες και η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις», σημειώνει το ΜέΡΑ25.

Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως διαμηνύει ότι θα επανέλθει στο θέμα μέχρι την πλήρη διαλεύκανσή του κι όπως φαίνεται ανοίγει ένας επιπλέον κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/07/2022