Πολιτική

Τουρκία: Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο – Νέα παράνομη ΝΟΤΑΜ

26.07.2022 | 20:23 Eνσωμάτωση

Στην στρατηγική της διαρκούς έντασης επιμένει η Τουρκία, αμφισβητώντας με κάθε ευκαιρία την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και τον ελληνικό εναέριο χώρο, όπως συνέβη με νέα παράνομη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα συνεχίζει να «ακονίζει» τις συμμαχίες της. Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό και αεροπορία θα ξεκινήσουν ασκήσεις νοτίως της Κρήτης. Έχουν δεσμευτεί δύο περιοχές από σήμερα μέχρι στις 5 Αυγούστου.

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, η Τουρκία επιχείρησε να αμφισβητήσει και πάλι το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, αυτήν τη φορά χρησιμοποιώντας κοινή της άσκηση με το ΝΑΤΟ στις 28 Ιουλίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα ακυρώνοντας την τουρκική ΝΟΤΑΜ μέσω της οποίας έγινε η αμφισβήτηση.

Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, εξαπολύοντας παράλληλα απειλές για τα νησιά του Αιγαίου.

«Οι ενέργειες της Ελλάδας είναι αντίθετες όχι μόνο στη Συμφωνία της Λωζάνης, αλλά και στη Συμφωνία του Παρισιού. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με μη στρατιωτικό καθεστώς. Νομίζω ότι θα το μάθει».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα και τον αναθεωρητισμό της.

«Είναι απαραίτητο το σύνολο των κρατών να σεβαστεί τον δεσμευτικό χαρακτήρα της UNCLOS, διότι κι αν ακόμα δεν έχεις συνυπογράψει την UNCLOS, η UNCLOS αποτελεί εθιμικό δίκαιο, που δεσμεύει όλα τα κράτη του πλανήτη», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Τουρκικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες από την εκπαίδευση των βατραχανθρώπων στέλνοντας εμμέσως ένα ακόμα απειλητικό μήνυμα κι ενώ η τουρκική πολεμική αεροπορία έστελνε χθες στο Αιγαίο 20 μαχητικά της, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τέσσερις σκληρές αερομαχίες σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Η Αθήνα απάντησε δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο από την σκληρή εκπαίδευση των μελλοντικών αξιωματικών του ελληνικού στρατού.

Υπερπτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από τους Ανθρωποφάγους

Την ίδια στιγμή, πάνω από τους Ανθρωποφάγους πέταξαν το μεσημέρι της Τρίτης τουρκικά μαχητικά. Λίγο μετά τις 15.00, ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τους Ανθρωποφάγους στα 19.000 πόδια.

Tα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/07/2022