Κόσμος

Καύσωνας: Ακραίες θερμοκρασίες σε Αγγλία & Γαλλία – Μαίνονται πυρκαγιές σε Ιταλία

20.07.2022 | 20:27 Eνσωμάτωση

Η μεγάλη φωτιά στην Αττική καταγράφηκε και από τα διεθνή μέσα, με μεγάλα δίκτυα να μεταδίδουν εικόνα της Ακρόπολης με φόντο φλόγες και καπνούς.

«Σπίτια καίγονται πάνω στο λόγο κοντά στην Αθήνα. Η αλλαγή στη φορά των ανέμων βοηθούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς και εμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών να τις περιορίσουν», αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC.

Το πρακτορείο Reuters γράφει χαρακτηριστικά:

«Άγριες πυρκαγιές μαίνονται στην Αθήνα. Σπίτια και νοσοκομεία εκκενώθηκαν. Eικόνες δείχνουν τον ναό του Παρθενώνα να έχει καλυφθεί από καπνό εξαιτίας της φωτιάς. Οι φλόγες ήταν ορατές ακόμα και από την Εύβοια, 50 χλμ. μακριά».

Δεν είναι όμως μόνο η χώρα μας, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία φλέγονται, με τεράστιες δασικές εκτάσεις να μετατρέπονται σε στάχτη.

Βρετανία

Πύρινη κόλαση λίγο έξω από το ανατολικό Λονδίνο. Τεράστιες φλόγες «καταβρόχθισαν» πάνω από 60 σπίτια στα ανατολικά της χώρας αλλά και στο ανατολικό Λονδίνο.

Οι διάσπαρτες εστίες έφεραν σε απόγνωση ακόμα και τον δήμαρχο του Λονδίνου, Sadiq Khan.

«Χρειάστηκαν τουλάχιστον 30 πυροσβεστικά για ορισμένες πυρκαγιές, και άλλα 20 για άλλες εστίες ενώ κάποιες άλλες χρειάστηκαν 15.Είναι αδύνατο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις εστίες αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό».

Η φωτιά, αφού έκαψε σπίτια και χωράφια, κατέβηκε στον δρόμο την στιγμή που η θερμοκρασία ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς.

Γαλλία

Δραματική είναι η κατάσταση και στην περιφέρεια Ζιρόντ με την πυρκαγιά να μη σταματά πουθενά.

Μετά από εφτά ημέρες οι πυροσβέστες δήλωσαν ότι μόνο σήμερα βλέπουν κάποια σημάδια βελτίωσης.

Στο καταστροφικό πέρασμά της έκαψε και μία κατασκήνωση. Το μόνο που έμεινε είναι μία πισίνα, καμένα ποδήλατα και αυτοκίνητα. Η εκκένωση της κατασκήνωσης έγινε αρκετές μέρες νωρίτερα.

Oι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει 47.700 στρέμματα γης. Περίπου 34.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Ισπανία

Στην Ισπανία, οι πυρκαγιές έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους σε Θαμόρα και Μάλαγα.

6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο καύσωνας όχι μόνο προκάλεσε τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Ισπανίας αλλά και τον θάνατο «περισσότερων από 500 ανθρώπων», όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ιταλία

Μάχη με τις φλόγες δίνουν και οι πυροσβέστες στην Τοσκάνη της Ιταλίας.

Η φωτιά απειλεί την πόλη Λούκα στην περιοχ Μασαρόζα, ενώ ήδη εφτά διαμερίσματα καταστράφηκαν και διακόσιοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά.

Πύρινη κόλαση και έξω από την Τεργέστη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας Ιταλοί και Σλοβένοι πυροσβέστες προσπαθούσαν να τιθασεύσουν τις τεράστιες φλόγες που «καταβρόχθισαν» το καταπράσινο βουνό.

Οι ακραίες θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη και οι ισχυροί άνεμοι έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ δασικών πυρκαγιών κινητοποιώντας χιλιάδες πυροσβέστες σε όλη την ήπειρο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/07/2022