Κόσμος

48 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο

20.07.2022 | 20:45 Eνσωμάτωση

«Μαύρη επέτειος» του Αττίλα σήμερα, 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ήταν 20η Ιουλίου του 1974 όταν ο Αττίλας εισέβαλε στη Κύπρο για να αρχίσει από τότε ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού και του κυπριακού ελληνισμού που μετρά πλέον 48 χρόνια διχοτόμησης και παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί φέτος να μην βρέθηκε στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς του ψευδοκράτους, ωστόσο με μια ανάρτησή του χαιρέτισε την επέτειο μιλώντας προκλητικά για ειρηνευτική επιχείρηση.

Σε επιστολή του μάλιστα στον επικεφαλής του ψευδοκράτους μιλά ευθέως για λύση δυο κρατών.

«Υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα που παρουσίασε η Εξοχότητά σας στη Γενεύη πέρυσι, πρώτα απ’ όλα, την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού και κατόπιν μια λύση ώστε τα δύο κράτη να διαπραγματευτούν μοντέλα συνεργασίας μεταξύ τους στο Νησί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του τιμά την θλιβερή επέτειο διαμηνύοντας δεν ξεχνάμε τα θύματα και την προσφυγιά του Αττίλα.

«Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, η γραμμή κατοχής στη Λευκωσία παραμένει το μόνο τείχος Διχασμού στην Ευρώπη. Η Ιστορία και το Δίκαιο απαιτούν να πέσει. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Για να υψωθεί στη θέση του η ενωμένη δικοινοτική Δημοκρατία της Κύπρου».

Μετά το μπλόκο στα τουρκικά F-16, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ σε ερώτηση για την επέτειο της παράνομης εισβολής στην Κύπρο επεφύλαξε ένα ακόμη ράπισμα για τον ταραξία Ερντογάν.

«Η πρόκληση Ερντογάν στα Βαρώσια είναι απαράδεκτη και παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου του ΟΗΕ. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που μνημονεύουμε αυτή την τραγική ημέρα. Την ίδια στιγμή μας υπενθυμίζει γιατί ο Πρόεδρος Ερντογάν αποτελεί πρόκληση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Οφείλουμε όλοι, σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στις διχοτομικές πολιτικές της Τουρκίας και στην ενίσχυση του εθνικισμού στην περιοχή μας», ήταν η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καμία ενέργεια που προσπαθεί να μονιμοποιήσει τα αποτελέσματα της παράνομης Τουρκικής εισβολής, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/07/2022