Κόσμος

Ιταλία: Πέφτει η κυβέρνηση Ντράγκι – Δεν παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης

20.07.2022 | 20:31 Eνσωμάτωση

Πέφτει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στη Γερουσία της Ιταλίας, από όπου ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα κόμματα της κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα, καθώς και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ανακοίνωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει απαρτία.  

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός έφυγε από τη Γερουσία, όπως μεταδίδει η ιταλική La Stampa.

Σίγουρη θεωρούν τα ιταλικά ΜΜΕ την παραίτηση Ντράγκι

Οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις δείχνουν με σαφήνεια ότι ο Μάριο Ντράγκι θα επιστρέψει, απόψε, στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο, για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του.

Το γεγονός ότι τα Πέντε Αστέρια, αλλά και η κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα) δε θα πάρουν μέρος στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία ξεκίνησε ήδη στη Γερουσία της Ρώμης, σημαίνει ότι μπορεί να μην εξασφαλιστεί ούτε ο κατώτατος απαιτούμενος αριθμός, απαιτείται το 50% των γερουσιαστών συν ένας, για να μπορέσει, η ψηφοφορία αυτή να θεωρηθεί έγκυρη.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα θεωρήσει, όπως φαίνεται, την εξέλιξη αυτή ως έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού στο πρόσωπό του και αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να οριστικοποιήσει την παραίτησή του, με νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματαρέλα.

Αυστηρός προς τα άλλα κόμματα ο Ντράγκι

Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, ο Μάριο Ντράγκι είχε απορρίψει τα αιτήματα των άλλων κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας εμφανίσθηκε, κατά την παρέμβασή του στη Γερουσία, εξαιρετικά αυστηρός απέναντι στα ιταλικά πολιτικά κόμματα: «Η Ιταλία δεν έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη βιτρίνας, που εξαφανίζεται όταν υπάρχουν δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι τα κόμματα και είστε εσείς οι κοινοβουλευτικοί, έτοιμοι να ανασυστήσετε αυτό το σύμφωνο; Είστε έτοιμοι να επικυρώσετε την προσπάθεια που καταβάλατε κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών, προσπάθεια που στην συνέχεια εξασθένησε;», συνέχισε απευθυνόμενους στην Γερουσία.

«Την απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν την οφείλετε σε μένα, αλλά σε όλους τους Ιταλούς», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/07/2022