Πολιτική

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη: «Οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με νταηλίκια»

05.07.2022 | 20:25 Eνσωμάτωση

Aπό την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός εστειλε και ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτει καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και ότι οι διαφορές κρατών δεν λύνονται με νταηλίκια.

Νέο ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλώντας την ηγεσία της γείτονος να αφήσει στην άκρη τα νταηλίκια όπως είπε.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα της Τουρκίας του Ερντογάν πρέπει να κάνει την Ευρώπη να ωριμάσει, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μανφερντ Βέμπερ στεκόμενος στο πλευρό της Ελλάδας.

«Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι απαράδεκτο. Δεν είναι ένα πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά ένα πρόβλημα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Τα ελληνικά συμφέρονται είναι ευρωπαϊκά συμφέροντα σε αυτή τη διαμάχη», ανέφερε ο κ. Βέμπερ.

«Στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές και για τη στάση ουδετερότητας της Τουρκίας στη ρωσοουκρανική διένεξη, λέγοντας ότι ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί ιστορικά.

«Όταν οι ΗΠΑ αναζητούν εταίρο να επιλύσουν κάποια από τις προκλήσεις πάει στην Ελλάδα γιατί η Ελλάδα ενεργεί μέσω καλών πρακτικών βασισμένες σε αρχές και είναι αξιόπιστη. Είναι πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας», δήλωσε ο πρέσβης Τζορτζ Τσούνης.

Με αιχμές στον Πρωθυπουργό με αφορμή τη τοποθέτησή του στη Μαδρίτη για τα δίκαια της Τουρκίας σε θέματα τρομοκρατίας και με πυρά κατά του κ. Βέμπερ για τη στάση στο θέμα της πώλησης όπλων τοποθετήθηκε εκ μέρους των ευρωπαίων σοσιαλιστών ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Εδώ πρέπει λοιπόν να παρθεί η απόφαση για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. τώρα το υποστηρίζετε όταν όμως ήρε η τροπολογία από τους Σοσιαλιστές εσείς προσωπικά την καταψηφίσατε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Push backs και τουρκική προπαγάνδα

«Μην υιοθετείτε την τουρκική προπαγάνδα για τα push backs», κάλεσε ο πρωθυπουργός την επικεφαλής των πρασίνων μετά τις αναφορές της σε δημοσιεύματα που εμφανίζουν την Ελλάδα να χρησιμοποιεί μετανάστες για επαναπροωθήσει στον Έβρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα της ενεργειακής κρίσης καλώντας την ΕΕ να σπάσει όπως είπε τη διασύνδεση μεταξύ της τιμής του φυσικού αερίου και της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για την καθυστέρηση της ΕΕ να δεχτεί στους κόλπους της τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/07/2022