Πολιτική

Διαλλακτικοί οι υπουργοί – Απομόνωση και προκλητικότητα επιλέγει ο Ερντογάν

18.06.2022 | 20:27 Eνσωμάτωση

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών τώρα και τη διπλή γλώσσα που χρησιμοποιεί η Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο και πως στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα. Την ίδια στιγμή πάντως προκαλεί ανησυχία η σημαντική αύξηση προσπάθειας εισόδου στην χώρα μας παράνομων μεταναστών τις τελευταίες ημέρες.

«Πυροτεχνήματα» Ερντογάν

Με αποφασιστικότητα και με την απαραίτητη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τα πολλά και αντικρουόμενα μηνύματα που στέλνει η Άγκυρα καθώς από την μια υπουργοί της κυβέρνησης του Ερντογάν φορώντας χαμόγελα και το δυτικό τους κοστούμι δείχνουν να θέλουν τον διάλογο ενώ από την άλλη ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μια σειρά μηνυμάτων προς τον Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθαρίζοντας πως η Αθήνα δεν θα πέσει στη παγίδα των ρητορικών αντιπαραθέσεων: Είναι υπέρ του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο αλλά και αποφασισμένη εάν χρειαστεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Έλληνα πρωθυπουργό και επενδύει στην πολεμική ρητορική για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και παράλληλα να τους κάνει να ξεχάσουν την βυθιζόμενη τουρκική οικονομία και τον πληθωρισμό που έχει φθάσει στα ύψη.

Η Αθήνα ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα με την ελληνική διπλωματία σε εγρήγορση και με συνεχής ενημέρωση φίλων και συμμάχων.

Μαζικές προσπάθειες να «σπάσει» ο Έβρος

Ανησυχία έχει προκαλέσει και η συνεχιζόμενη προσπάθεια εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών ειδικά στην περιοχή του Έβρου όπου τα περιστατικά παράνομης εισόδου στην χώρα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αποκάλυψε στο Mega ότι καθημερινά περίπου 1000 παράτυποι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα στον Έβρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις διπλωματικές επαφές του μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη 29 και 30 Ιουνίου όπου και θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι στην Ρώμη την Τετάρτη – πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/06/2022