Υγεία

Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων – Πάνω από 140 τα κρούσματα παγκοσμίως

22.05.2022 | 19:57 Eνσωμάτωση

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων μετά τις ανησυχίες ότι ο ιός είναι πιθανό να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στο καλοκαίρι. Ο αρμόδιος φορέας ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να δώσει νέες οδηγίες στις χώρες για το πώς θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Η ραγδαία εξάπλωση της νέας νόσου της ευλογιάς των πιθήκων δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι που ήδη είχαν χαλαρώσει αρκετά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.Η ασθένεια, αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, έχει εμφανιστεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Ειδικά στην Ευρώπη το hotspot εντοπίζεται στην Ισπανία με 50 κρούσματα. Αμέσως μετά έρχεται η Πορτογαλία με 34 και η Βρετανία με 20 κρούσματα. Από τρία κρούσματα καταγράφει η Ιταλία και το Βέλγιο και η Γερμανία. Από ένα η Σουηδία, Ολλανδία και Ισραήλ.

Εκτός Ευρώπης ο Καναδάς έχει ανακοινώσει 22 κρούσματα, ενώ από δυο επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ΗΠΑ και Αυστραλία εκτοξεύντας τον αριθμό των περιπτώσεων παγκοσμίως πάνω από 140.

Το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την επαναφορά καραντίνας. Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν.

Mία διαφορετική εκδοχή γιατί έχουμε τώρα έξαρση αυτής της ασθένειας δίνει αμερικανίδα επιδημιολόγος στο CNN: «Tο πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι δεν έχουμε πλέον ανοσία στην ασθένεια της ευλογιάς καθώς η ιατρική κατόρθωσε να την εξαφανίσει ( με τα εμβόλια) και έτσι σταματήσαμε την ανοσοποίηση του πληθυσμού.Το εμβόλιο της ευλογιάς έχει αποσυρθεί και ως αποτέλεσμα – από τις αρχές του 70- το μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν εμβολιάζεται».

Ο μεγάλος γρίφος που προσπαθούν να λύσουν οι επιδημιολόγοι παγκοσμίως είναι αν η «ευλογιά των πιθήκων» έχει πιθανότητες να εξελιχθεί σε πανδημία ή μπορεί να μεταλλαχθεί όπως ο κορωνοϊός, που δεν μας έχει εγκαταλείψει.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/05/2022