Πολιτική

Θετικός απολογισμός από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

17.05.2022 | 16:28 Eνσωμάτωση

Στον απολογισμό των μέχρι τώρα συναντήσεων στις ΗΠΑ προχωράει η ελληνική πλευρά, με την Ελλάδα να είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τα θερμά λόγια του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος με την στάση του έστειλε το μήνυμα που ήθελε η χώρα μας στον Ερντογάν.

Στην Αθήνα εν αναμονή και της ιστορικής ομιλίας στο Κογκρέσο εκτιμούν πως η Ελλάδα επέστρεψε στην πρώτη γραμμή, ανακτώντας κύρος και επιρροή, ενώσ τις ΗΠΑ σχολιάζουν πως οι διμερείς σχέσεις δνε ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο.

Στο τραπέζι είναι και η εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας με τα F-35. Η χώρα μας αναμένεται να στείλει άμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά μίας μοίρας F-35.

Ηχηρό «όχι» του Μπάιντεν σε όσους σχεδιάζουν αλλαγές συνόρων

Ιδιαίτετρη αίσθηση όμως προκάλεσε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την Κύπρο, καθώς κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους. Άλλο ένα μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα.

Τους δύο άνδρες απασχόλησαν εκτός από τα διμερή θέματα και τα ελληνοτουρκικά και η κατάσταση στην Ουκρανία, στέλνοντας μήνυμα στήριξης του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού.

Η Ελλάδα μάλιστα άρπαξε τη ευκαιρία να προβάλει ως μία αξιοπιστη εναλλακτική λυση στα ενεργειακλα. Τα ενεργειακά και τα εξοπλιστικά σε επίπεδο συμφωνιών είναι αυτά που τονίζει και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Οι ηγέτες εξέτασαν την ισχυρή και αυξανόμενη αμυντική μας συνεργασία, τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες και τη δέσμευσή μας να επεκτείνουμε περαιτέρω το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις. Συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις κοινές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι απειλές για τη δημοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, την ενόχληση των Τούρκων, με σχολιαστές στα τουρκικά κανάλια να βλέπουν τη στάση των ΗΠΑ ως πλήγμα στα τουρκικά συμφέροντα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πληροφορία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Τζο Μπάιντεν και τον χάρτη της περίφημης γαλάζιας πατρίδας, ενώ και στην Αθήνα η αντιπολίτευση καταγγέλει πως η χώρα μας έχει δώσει πάρα πολλά με την παραχώρηση βάσεων χωρίς να έχει χειροπιαστά κέρδη.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 17/05/2022