Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων απαντά η Ρωσία στη βύθιση του καταδρομικού Moskva

16.04.2022 | 12:57 Eνσωμάτωση

Mε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε στρατιωτικούς στόχους απάντησε η Ρωσία στη βύθιση του καταδρομικού Moskva από τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι ρωσικές δυνάμεις, παρά τη σημαντική απώλεια της ναυαρχίδας τους στη Μαύρη θάλασσα, συνεχίζουν την επέλασή τους στα ανατολικά της Ουκρανίας, ολοκληρώνοντας τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην κατεστραμμένη Μαριούπολη.

Πυραυλικές επιθέσεις ως αντίποινα για τη βύθιση του Moskva

Με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στα περίχωρα του Κιέβου, του Λβιβ και στο Μικολάιβ συνεχίστηκαν τα αντίποινα της Ρωσίας για τη βύθιση της ναυαρχίδας του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα επιμένει στην εκδοχή της ότι στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά και ακολούθησε έκρηξη πυρομαχικών, καθώς και ότι βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης του εν μέσω καταιγίδας. Όμως η Ουάσιγκτον στηρίζει τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι το καταδρομικό «Μόσχα» χτυπήθηκε με δύο ουκρανικούς πυραύλους.

Άγνωστη η τύχη του πληρώματος

Άγνωστη παραμένει η τύχη των περίπου 510 μελών του πληρώματος του καταδρομικού Moskva. Η Ρωσία λέει πως όλοι τους μεταφέρθηκαν επιτυχώς σε άλλα πλοία, ωστόσο ουκρανικές πηγές υποστηρίζουν πως στη μεγάλη πλειοψηφία τους σκοτώθηκαν στην επίθεση. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγουν και τον πλοίαρχο Αντόν Κουπρίν.

Εντύπωση προκάλεσε ότι η μαύρη κορδέλα στο στεφάνι που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας ανέφερε «στο πλοίο ” Moskva” και στο πλήρωμα του».

Μετά την απώλεια του εμβληματικού καταδρομικού, η Μόσχα προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες» αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία.

Προειδοποίηση Ζελένσκι για την πιθανότητα η Μόσχα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί τον υπόλοιπο κόσμο να προετοιμαστεί για την πιθανότητα η Μόσχα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας.

Μπαράζ εκρήξεων σε Κίεβο & Λβιβ

Στα περίχωρα του Κιέβου, η εκδίκηση της Μόσχας δεν άργησε να έρθει. Και εχτές στο Κίεβο οι σειρήνες ήχησαν αρκετές φορές, ενώ το ίδιο συνέβη και σήμερα. Η πόλη θωρακίζεται, και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Μαριούπολη.

Στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα, αλλά και πολλοί αγνοούμενοι, συνθέτουν το σκηνικό της απόλυτης καταστροφής.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα προειδοποιεί και την Ουάσιγκτον ότι αν αποδειχτεί ότι υπήρξε αμερικανικός δάκτυλος για το χτύπημα στο Moskva, θα υπάρξουν συνέπειες και για τις ΗΠΑ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/04/2022