Κόσμος

Η Ρωσία απελαύνει 18 Ευρωπαίους διπλωμάτες – Οργή στις Βρυξέλλες

16.04.2022 | 13:00 Eνσωμάτωση

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στο διπλωματικό πεδίο μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, καθώς η Ρωσία αποφάσισε την απέλαση 18 Ευρωπαίων διπλωματών προκαλώντας την οργή των Ευρωπαίων.

Οι Ρώσοι ζήτησαν εχθές από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες να φύγουν το συντομότερο δυνατό με την αιτιολογία ότι τα συγκεκριμένα άτομα είναι υπεύθυνα για την καταστροφή του διμερούς διαλόγου και της συνεργασίας που χρειάστηκαν δεκαετίες για να διαμορφωθούν.

Στις Βρυξέλλες δεν προκλήθηκε έκπληξη. Χαρακτήρισαν αβάσιμη και αδικαιολόγητη αυτή την ενέργεια και θεωρούν ότι συνιστά απλά αντίποινα καθώς πριν δυο εβδομάδες οι Βρυξέλλες είχαν απελάσει 19 Ρώσους διπλωμάτες λέγοντας ότι δε λειτουργούσαν ως διπλωμάτες, αλλά είχαν σκιώδη δραστηριότητα.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι με αυτές τις κινήσεις οι Ρώσοι απομονώνονται περαιτέρω από τη διεθνή σκηνή.

Στροφή των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας στην Κίνα

Στο μεταξύ στο ενεργειακό πεδίο, οι Ρώσοι απειλούν τους Ευρωπαίους πλέον με στροφή των εξαγωγών τους στην Κίνα και άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας.

Πλέον, οι Ευρωπαίοι ψάχνουν ενέργεια εκτός Ρωσίας και οι Ρώσοι ψάχνουν πελάτες εκτός Ευρώπης. Ο Πούτιν είπε ότι προς το παρόν οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «ορθολογική εναλλακτική» στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά επειδή πήραν την απόφαση να απεξαρτηθούν από αυτό, οι Ρώσοι θα αναζητήσουν πελάτες αλλού.

Οι Ρώσοι, πλέον, κοιτούν να πουλήσουν ενέργεια στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, αλλά και την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Το Κρεμλίνο είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχει σαφές σχέδιο για με τις νέες χώρες όπου θα γίνονται εξαγωγές ενέργειας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/04/2022