Πολιτική

ΗΠΑ – Πέρασε από την ολομέλεια της Γερουσίας η αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα

16.12.2021 | 13:26 Eνσωμάτωση

Ανοίγει ο δρόμος από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Γερουσίας.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, η οποία ήταν συμμέτοχος στο πρόγραμμα ανάπτυξης των υπερσύγχρονων μαχητικών, «μένει εκτός».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Μενέντεζ

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» είχε ενταχθεί ως τροπολογία στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ (NDAA), κάτι που σημαίνει πως θα γίνει νόμος του κράτους μαζί με τον προϋπολογισμό.

Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητείται η επέκτασή του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program.

Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατομμύριων δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει την παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/12/2021