Πολιτική

Πολιτική σύγκρουση προκάλεσε η μελέτη για την θνησιμότητα και την πίεση στο ΕΣΥ

16.12.2021 | 13:20 Eνσωμάτωση

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα που ξέσπασε με αφορμή την μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα για τη θνητότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγνώμη για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ ενώ σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσωπου στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Πρωθυπουργός οφείλει είτε να παραιτηθεί είτε να ζητήσει συγγνώμη για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσίόδρα Λύτρα», σημείωσε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζοντας κατακόρυφα τοπυς τόνους της αντιπαράθεσης.

«Σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί. Στην Ελλάδα, όμως, δεν συνέβη τίποτα απ’ τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Θεόδωρος Λύτρας η μελέτη που φέρει και την υπογραφή του επικεφαλής της επιτροπής ειδικών για την πανδημία Σωτήρη Τσιόδρα είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.

«Τα ευρήματα αυτά δεν τα κρατήσαμε για τον εαυτό μας. Ενημερώσαμε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν. Κοινοποιήσαμε άμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Λύτρας.

Η Κουμουνδούρου ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους και με ένα νέο σποτ θυμίζει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένους θανάτους διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.

«Είστε η μοναδική χώρα που αντιπολιτεύεστε με την πανδημία. Όλη η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται το προφανές. Ότι εύχεστε η πανδημία να παέι άσχημα για να κερδίσετε σε ψήφους», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/12/2021