Κόσμος

Η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί τα Χριστούγεννα σε όλη την Ευρώπη

16.12.2021 | 20:04 Eνσωμάτωση

Στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες προσπαθούν να εναρμονιστούν για το πώς θα εμποδίσουν την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας.

Με τον επιδημιολογικό χάρτη να δείχνει σε βαθύ κόκκινο την Ευρώπη, μια ανάσα πριν από την χριστουγεννιάτικη περίοδο, γίνεται προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα ευρωπαϊκά σύνορα εφαρμόζοντας όμως νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επέβαλε ελέγχους για όσους ταξιδεύουν προς την χώρα εμβολιασμένοι ή όχι με PCR 72 ωρών.

«Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ψάχνουν «βηματισμό» για τα φάρμακα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ψάχνουν πλέον κοινό βηματισμό και την προμήθεια των φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να θέλουν να βάλουν σε κίνδυνο το βασικό στοίχημα της επέκτασης και ενίσχυσης του εμβολιασμού.

Τα στοιχεία των τελευταίων ωρών σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης έχουν σημάνει νέο συναγερμό στις Βρυξέλλες, ενόψει της εορταστικής περιόδου και της αύξησης της κινητικότητας των ταξιδιών.

Στην Βρετανία είχαν 77.741 κρούσματα, 164 έχασαν την ζωή τους. Στην Γερμανία τα κρούσματα έφτασαν τα 56.902 κρούσματα, 522 άνθρωποι πέθαναν, ενώ στη Γαλλία στα 65.713 νέα κρούσματα οι νεκροί έφτασαν τους 151.

Στην Ιταλία υπήρξαν 23.190 κρούσματα και 129 άνθρωποι πέθαναν, ενώ στην Ισπανία όπου η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά το 80% του πληθυσμού είχαμε 27.140 κρούσματα και 77 νεκρούς.

«Με την αυξανομένη μετάδοση του ιού που βλέπουμε σε πολλές χώρες αυτή την στιγμή, είναι κατανοητό ότι οι κυβερνήσεις θα πάρουν περισσότερα μέτρα» τόνισε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

Το παράδειγμα της Ελλάδας αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες με μέτρα που θα αφορούν εκτεταμένα τεστ στις πύλες εισόδου και τα αεροδρόμια.

Μητσοτάκης: Κέρδος η κάθε εβδομάδα απέναντι στην Όμικρον

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ανησυχητικά στοιχεία για την εξάπλωση της Όμικρον στην Ευρώπη ζητώντας επί της ουσίας από τους ομολόγους του να μπουν στη γραμμή της Ελλάδας για αυστηρούς ελέγχους στα ταξίδια ενόψει εορτών.

«Αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, όπως πρόσθετο testing που θα εφαρμοστεί στην χριστουγεννιάτικη περίοδο και να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Είναι μια μάχη ενάντια στον χρόνο, αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η Όμικρον, είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό που θα ενισχυθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/12/2021