Πολιτική

Ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα

16.12.2021 | 20:33 Eνσωμάτωση

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος, ανοίγει πλέον τον δρόμο για να αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία μετά τα Rafale και την επιτομή της αμερικανικής αεροναυπηγικής τεχνολογίας. Το μαχητικό Stelth F-35.

Η συμβολή ιδιαίτερα των γερουσιαστών Bob Menendez και Marco Rubio, καθώς και των βουλευτών Ted Deutch και Gus Bilirakis ήταν καταλυτική.

«Ο συγκεκριμένος νόμος αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας. Παράλληλα, ανοίγει τις προοπτικές για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο που δεν υπάρχει αντίστοιχο με καμιά άλλη χώρα στην περιοχή μας» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο νέος νόμος κυρίως προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– Χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού
– Παροχή εκπαίδευσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
– Επίσπευση στην παράδοση μελλοντικών F-35 στην Ελλάδα

Στην παρούσα φάση με βάση την πρόσφατη μαζική παραγγελία της Φινλανδίας, η τιμή ενός F-35 έτοιμου κι εξοπλισμένου να αναλάβει επιχειρήσεις ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Γκρινιάζει η Άγκυρα για την ελληνική Δικαιοσύνη

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα γκρινιάζει για την καταδίκη του 36χρονου γενικού γραμματέα του προξενείου της στη Ρόδο και του 54χρονου μάγειρα για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας, επιχειρώντας ευθεία παρέμβαση στη δικαιοσύνη.

«Καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου» υποστήριξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με την απάντηση των διπλωματικών πηγών της χώρας μας να είναι άμεση: «Η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή προσπάθεια ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα».

Η Άγκυρα, μάλιστα, εγκαλεί τα ελληνικά ΜΜΕ για προσπάθεια άσκησης πίεσης στο κοινό και τη Δικαιοσύνη με αβάσιμες εκτιμήσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/12/2021