Οικονομία

EKT- Τίτλοι τέλους στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο

16.12.2021 | 20:28 Eνσωμάτωση

Μήνυμα στήριξης και αναγνώρισης της προόδου της ελληνικής οικονομίας έστειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ καθώς η τράπεζα καταργεί πλέον το ειδικό πλαίσιο που ίσχυε για την πανδημία, βάζει όμως ως εξαίρεση την Ελλάδα στο βασικό της πρόγραμμα.

Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει ότι ολοκληρώνεται το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP)  τον Μάρτιο του 2022, όπως έχει προγραμματιστεί.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ρίξει στο σύστημα ρευστότητα ύψους 2,2 τρισ. ευρώ μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων. Σήμερα η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω PEPP, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν έχουν πιάσει την επενδυτική βαθμίδα.

Επίσης, τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.

Στήριξη ελληνικών ομολόγων

Την ίδια ώρα, η EKT θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα κατ΄εξαίρεση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ τον Μάρτιο του 2022 , όπως αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η τράπεζα ολοκληρώνει το πρόγραμμα πανδημίας τον Μάρτιο. Στη συνέχεια θα συνεχίσει να επανεπενδύει με μεγάλη ευελιξία τα ομόλογα που λήγουν.

Ειδικά για τα ελληνικά ομόλογα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά, στην απόφαση, η οποία προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει περισσότερα ομόλογα από εκείνα που έχει στην κατοχή της και λήγουν.

Με την απόφασή της αυτή η ΕΚΤ έχει ως στόχο να αποφευχθούν προβλήματα στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν μετά από μία απότομη παύση των αγορών, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από τις συνέπειες της πανδημίας.

Με την ίδια απόφαση της η ΕΚΤ προβλέπει ότι η περιόδος της επανεπένδυσης των ομολόγων επεκτείνεται έως το 2025, ενώ οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕPP θα επιβραδυνθούν το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τέλος η ΕΚΤ απεφάσισε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

Μητσοτάκης – Προανήγγειλε νέες ελαφρύνσεις σε λογαριασμούς ρεύματος & φυσικού αερίου

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών για τον περιορισμό των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και ειδικά μέτρα για τους αγρότες.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και θα ζητήσουμε να εξεταστούν όλες οι επιλογές ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις» τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα εξακολουθεί να προνοεί ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και θα λάβει ειδική πρόνοια για τους αγρότες», επισήμανε και τόνισε  ότι περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνει το ερχόμενο Σάββατο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/12/2021