Ελλάδα

Βαγενά – «Σε όλες τις γυναικοκτονίες υπάρχουν κοινά σημάδια»

30.11.2021 | 01:11 Eνσωμάτωση

Τον φάκελο της έμφυλης βίας στην Ελλάδα «ανοίγει» η εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» και η Νίκη Λυμπεράκη συζητά με την αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Σοφία Βαγενά και τον ψυχίατρο - ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Παπαδημητριάδη.

«Σε όλες τις γυναικοκτονίες, ενώ η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κρύβει μια ξεχωριστή ιστορία, υπάρχουν κάποια σημάδια που είναι κοινά» τόνισε η κυρία Βαγενά, εξηγώντας πως υπάρχουν κάποιοι δείκτες όπως οι συζητήσεις του δράστη με το κοντινό του περιβάλλον για την πράξη που προτίθεται να κάνει.

«Πρέπει οι συγγενείς να λαμβάνουν υπόψιν τη συμπεριφορά βίαιων συντρόφων και τον χαρακτήρα τους» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως ανάμεσα στα όσα θα πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες είναι η στέρηση της ελευθερίας και ο αυξημένος έλεγχος, η οικονομική βία, η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, καθώς και η κατοχή όπλου.

Στο ερώτημα πώς βρίσκονται τόσα όπλα στη χώρα μας, όπου απαγορεύεται η οπλοκατοχή, η αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας υπογράμμισε ότι όταν υπάρχει ήδη όπλο στο σπίτι, τότε τριπλασιάζονται οι πιθανότητες να χάσει τη ζωή της η γυναίκα από αυτό το όπλο.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητριάδης αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για την κατοχή όπλου, σημειώνοντας ότι απαιτείται από ένα ψυχίατρο να κρίνει σε σύντομο διάστημα αν κάποιος άνθρωπος είναι ικανός να αποκτήσει ένα όπλο.

«Πρέπει εμείς οι ψυχίατροι να σταματήσουμε να χορηγούμε πλέον αυτές τις βεβαιώσεις ικανότητας για οπλοκατοχή, γιατί δεν γίνεται να κρίνουμε την πιθανότητα να είναι αυτός ο άνθρωπος επιθετικός με αυτό το όπλο» συμπλήρωσε.

«Ο κακοποιητικός κύκλος ξεκινά με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη σύζυγό τους με ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς, την απομονώνουν σιγά σιγά και δεν της επιτρέπουν να έχει φίλους ή χόμπι» ανέφερε ο κ. Παπαδημητριάδης, τονίζοντας ότι εκείνος θα αλλάξει συμπεριφορά όταν η γυναίκα κλάψει ή βιώσει βίαιη συμπεριφορά. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο όταν αρχίσει μια τέτοια συμπεριφορά να επαναλαμβάνεται να σταματήσει» εξήγησε για την περίπτωση να αλλάξει ο χαρακτήρας ενός κακοποιητικού ανθρώπου, ωστόσο η σύντροφος πείθεται ότι μπορεί να αλλάξει και εγκλωβίζεται.

Videos & Απoσπάσματα από Μεγάλη Εικόνα - 30/11/2021