Ελλάδα

Παπαδημητριάδης – «Δύσκολο να αλλάξουν μυαλά οι γενιές τόσο σύντομα»

30.11.2021 | 01:38 Eνσωμάτωση

Τον φάκελο της έμφυλης βίας στην Ελλάδα «ανοίγει» η εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» και η Νίκη Λυμπεράκη συζητά με την αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Σοφία Βαγενά και τον ψυχίατρο - ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Παπαδημητριάδη.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο μόνο με τις καμπάνιες και την ενημέρωση να βοηθήσουμε τα πράγματα» ανέφερε ο κ. Παπαδημητριάδης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι δύσκολο να αλλάξουν μυαλά οι γενιές τόσο σύντομα».

«Μεγαλώνουν αγόρια που επαινούνται από τους γονείς τους, μεγαλώνουν με μια πατριαρχική αντίληψη ότι πρέπει να είναι αλώβητοι από οποιαδήποτε κουβέντα που μπορεί να τους προσβάλει. Μεγαλώνουν δηλαδή επιθετικούς άρρενες που αργότερα θα ασκήσουν και εκείνοι εξουσία πάνω σε κάποιον που  θεωρούν λίγο πιο αδύναμο από τους ίδιους» πρόσθεσε ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής.

Μιλώντας για την προστασία που μπορεί να βρει ένα θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς, η κυρία Βαγενά τόνισε ότι αυτή τη στιγμή μια γυναίκα που κακοποιείται μπορεί να βρει και δομή, αλλά και φορέα υποστήριξης. «Από το 2018 και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχουν γίνει βήματα» σημείωσε η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., υπογραμμίζοντας ότι η γυναίκα που κακοποιείται ή είναι μάρτυρας τέτοιας συμπεριφοράς θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση των Αρχών.

«Έχουμε 73 υπηρεσίες που ασχολούνται σε όλη τη χώρα με τα θέματα αυτά. Η Αστυνομία από τη στιγμή που θα γίνει μήνυση ή απλή αναφορά, υποχρεούται να κάνει όλη τη διαδικασία» συμπλήρωσε η Σοφία Βαγενά, ενώ ο κ. Παπαδημητριάδης υπογράμμισε πως θα πρέπει η πολιτεία να μεριμνά να βρίσκουν απασχόληση και οι οικονομικά εξαρτημένες γυναίκες που βιώνουν κακοποιητική συμπεριφορά.

Videos & Απoσπάσματα από Μεγάλη Εικόνα - 30/11/2021