Υγεία

Υγεία – Νέα εποχή στην καρδιοχειρουργική

12.11.2021 | 18:52 Eνσωμάτωση

Ο Στρατής Παττακός, διευθυντής Β' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Υγεία», μίλησε ζωντανά στο LIVE NEWS για την νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο τομέας της καρδιοχειρουργικής.

Η καρδιοχειρουργική και η καρδιολογία συνυπάρχουν πλέον. «Ένας άνθρωπος υψηλού κινδύνου μπορεί να αποφύγει την εγχείρηση, με μία σύγχρονη βαλβίδα καρδιάς που μπαίνει στην θέση της κανονικής καρδιάς», τόνισε ο Στρατής Παττακός, διευθυντής Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Υγεία».

Οι μέθοδοι πλέον τείνουν να γίνουν μη επεμβατικές λόγω αυτών των νέων μεθόδων. «Για παράδειγμα ένα ανεύρισμα παλαιότερα απαιτούσε να χειρουργηθεί ο ασθενής, τώρα η επέμβαση μπορεί να γίνει και διαδερμικά. Αντί να παει κάποιος και να χειρουργήσει, τοποθετείται ένα μόσχευμα το οποίο, αφού ανοίξει κατά κάποιο τρόπο θα διαμερισματοποιήσει, θα έχει κάνει το ανεύρισμα να μην υπάρχει. Μπορεί κανείς να γυρίσει στη σδουλειά του σε 10 μέρες. Σε 10 χρόνια όλα αυτά θα είναι ρουτίνα», πρόσθεσε.

Κορωνοϊός και καρδιοχειρουργική

Είναι γεγονός πως ο κορωνοϊός δεν άπτεται της καρδιοχειρουργικής, άπτεται όμως της καρδιολογίας. « Εάν κάποιος διερωτηθεί εάν θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο εφόσον έχει προηγηθεί εγχείρηση bypass, η απάντηση είναι ότι όσο υψηλού κινδύνου ασθενής είναι κάποιος, τόσο πολύ πρέπει να εμβολιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παττακός.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 12/11/2021