Ελλάδα

Απόβαση… χωρίς μάσκες αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά

05.11.2021 | 20:08 Eνσωμάτωση

Mε τις κατσούνες στα χέρια εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης κατέφθασαν πρωί πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. 

Χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας μπήκαν στον Ηλεκτρικό, ώστε να φθάσουν λίγο αργότερο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό να συναντήσουν τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό καθώς διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τα προβληματα που εχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Τελικά αντιπροσωπεία των αγροτών έγινε δεκτή από τον από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου στον οποίο τραγούδησαν τελικά και μια μαντινάδα.

Χωρίς μάσκα, παρ’ όλο τον συνωστισμό και χειραψίες με τους αγρότες που επίσης δεν φορούσαν μάσκες εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης.

Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Νωρίς το πρωί οι συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν πως θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο των αγροτών.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που χρεώνεται είναι 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, ενώ ο μέσος όρος του ποσού που θα επιστρέφεται στους αγρότες θα είναι 250 ευρώ.

Το ποσό θα δίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων όπως το είδος καλλιέργειας, την έκταση αλλά και το ποσό πετρελαίου που αγοράζεται. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε καταργηθεί από το 2016, καθώς παρατηρούνταν φαινόμενα λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, 900 εκατ. ευρώ πέρα του προϋπολογισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δοθεί στον πρωτογενή τομέα για αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία, την ενεργειακή αλλά και κλιματική κρίση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/11/2021