Πολιτική

Στην «πράσινη» Χάλκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

05.11.2021 | 20:26 Eνσωμάτωση

Τις πράσινες δράσεις που μετατρέπουν τη Χάλκη σε νησί - περιβαλλοντικό πρότυπο, είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά ο πρωθυπουργός.

Η Χάλκη είναι το πρώτο «πράσινο» ελληνικό νησί του προγράμματος GR-eco islands.

Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο του νησιου θα ξεφουσκώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος για όλους τους κατοίκους. «Ενδεικτικά ένας λογαριασμός από τα 407 ευρώ θα πέσει στα 157 ευρω» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλα στη Χάλκη πια είναι «πράσινα» και ανακυκλώσιμα, ακόμα και τα γυαλιά που δώρισε στον κ. Μητσοτάκη ο δήμαρχος, τα οποία ήταν από ανακυκλώσιμα φύκια.

Στο λιμεναρχείο, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την παράδοση έξι ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων για την Αστυνομία, το Λιμενικό και το Δήμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβιβάστηκε σε αυτά οχήματα και εξήγησε ότι ο νέος κλιματικός νόμος ορίζει πως μετά το 2030 δεν θα πωλούνται στην Ελλάδα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. «Οπότε έχουμε 9 χρόνια από τη μία να στήσουμε την υποδομή και από την άλλη οι εταιρείες βέβαια να παράγουν αυτοκίνητα τα οποία θα είναι απολύτως ανταγωνιστικά» πρόσθεσε.

«Ενθαρρύνω το δήμαρχο να κάνει πρώτος το επόμενο βήμα και να απαγορεύσει συνολικά στη Χάλκη τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όμως οι αλλαγές στη Χάλκη δεν ισχύουν μόνο για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αλλά και για καΐκι χωρητικότητας 10 ατόμων για μεταφορές τουριστών, με το οποίο έκανε μια σύντομη βόλτα εντός του λιμανιού ο πρωθυπουργός.

Το σχολείο του νησιού είναι ένα από τα πολλά όπου «τρέχουν» ταχύτητες 5G, τα δημόσια κτίρια και οι δρόμοι καταναλώνουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και στο ιατρείο «Δημήτρης Κρεμαστινός» λειτουργεί πρόγραμμα τηλεϊατρικής.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/11/2021