Ελλάδα

Το MEGA «πέταξε» με Mirage 2000-5

05.11.2021 | 20:25 Eνσωμάτωση

Η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει την Δευτέρα μαζί με τους προστάτες της Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και φέτος το MEGA ήταν το μοναδικό κανάλι που είχε την ευκαιρία να πετάξει μαζί με τα ελληνικά φτερά στο Αιγαίο και για λίγη ώρα να μοιραστεί το… γραφείο τους.

Το MEGA βρέθηκε στην 331η Μοίρα στην 114η Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, τη φωλιά των Mirage 2000-5 εκεί από όπου καθημερινά προσγειώνονται πάντα τελευταία τα ελληνικά φτερά μετά από τις αερομαχίες με τους τούρκους εισβολείς.

Αφού λάβαμε την σχετική ενημέρωση για την αποστολή και την διαδικασία χρήσης και λειτουργίας των σωστικών σε περίπτωση εγκατάλειψης περάσαμε στην αίθουσα για να φορέσουμε την στολή.

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ολόκληρη διαδικασία το να φορέσει κανείς το θερμάλ, το εσωθερμικό που κρατά ζεστούς τους πιλότους, την φόρμα από πάνω, το σωσίβιο και τέλος την φόρμα αντι-G που βοηθά στο να μην λιποθυμήσει κανείς από τις επιβαρύνσεις που θα υποστεί το ανθρώπινο σώμα κατά την διάρκεια των ελιγμών.

Το να δεθεί κανείς στο κάθισμα είναι άλλη μια τελετουργία, που η πιστή τήρησή της μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου αν πάει κάτι στραβά.

Μόλις όλα ήταν έτοιμα το Mirage μας τροχοδρόμησε μαζί με ένα F-16 που θα ήταν το ζευγάρι μας στο σχηματισμό. Το πράσινο φως δόθηκε και ο κινητήρας του 509 εκτίναξε το μαχητικό σε λίγα δευτερόλεπτα πάνω από τα σύννεφα.

Τα νέφη από κάτω μας σαν βαμβάκι και η θέα συγκλονιστική αλλά η αποστολή πρέπει να εκτελεστεί.

Φτάνοντας πάνω από το Αλιβέρι τραβήξαμε πορεία για το Αιγαίο. Αφού περάσαμε την Σκύρο, φτάσαμε στα Ψαρά όπου κατεβήκαμε χαμηλά πετώντας στα 500 πόδια.

Εκεί στρέψαμε και δυτικά αφού για λίγο πετάξαμε στον εναέριο χώρο που συχνά γίνεται θέατρο σκληρών αερομαχιών με τους Τούρκους εισβολείς. Μπήκαμε στον χώρο ασκήσεων κοντά στην Σκύρο όπου νοιώσαμε και ανταπεξήλθαμε στα 8,5G.

Πλησιάζοντας στο αεροδρόμιο για προσγείωση ο πιλότος μας, σμηναγός Σπύρος Σπύρου μας έδωσε ακόμα μια…οπτική του αεροδρομίου με κάμποσα G πριν προσγειωθούμε.

Η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει οι υπερασπιστές του Αιγαίου γιορτάζουν και περιμένουν να υποδεχθούν στα στρατιωτικά αεροδρόμια τους πολίτες μέχρι και τη Δευτέρα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/11/2021