Ελλάδα

Mε rapid ή μοριακό τεστ ανεμβολίαστοι πιστοί στις εκκλησίες

04.11.2021 | 17:00 Eνσωμάτωση

Η Ιεραρχία μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο MEGA ο οποίος επεσήμανε την δυσκολία και τον προβληματισμό στο να λυθεί το θέμα υπήρχαν συνεχείς επικοινωνίες μεταξύ του αρχιεπίσκοπου και του πρωθυπουργού και τελικά λύθηκε τον γόρδιο δεσμό με την εγκύκλιο της εκκλησίας.

Ο κόσμος αντιδρούσε για την εξαίρεση των εκκλησιών από τα τεστ, και οι ειδικοί συμφωνούσαν.

Μετά από συνεννόηση που είχαν Μητσοτάκης – Ιερώνυμος αποφασίστηκε να εκδοθεί εγκύκλιος με την οποία θα καλούνται οι ιερείς και οι πιστοί που είναι ανεμβολίαστοι να υποβάλλονται σε τεστ πριν επισκεφθούν κάποιον ιερό ναό.

«Προτρέπουμε πατρικά για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού και την διενέργεια από τους μη εμβολιασμένους διαγνωστικών τεστ, rapid test ή μοριακού, θυμίζουμε και την υποχρέωση δύο τεστ σε όλους όσους διακονούν στους Ιερούς Ναούς και είναι ανεμβολίαστοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Νωρίτερα Μητροπολίτες είχαν προειδοποιήσει κληρικούς των μητροπόλεων τους να εμβολιαστούν.

«Σας δίνουμε εντολή να εμβολιαστείτε μέσα σε μία εβδομάδα αλλιώς θα μπείτε σε αργία άνευ αποδοχών», δήλωσε ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος.

Κάθετος και Μητροπολίτης Δωδώνης ο οποίος ζητά να μην μπαίνουν ούτε οι πιστοί.

«Όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί εμείς στην εκκλησία έχουμε πρωτοστατήσει ουσιαστικά. Εάν δεν το κάνει να του κόβει το μισθό», ανέφερε ο μητροπολίτης Δωδώνης.

_ Θα υπάρξει απαγορευτικό στους πιστούς;

-Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει

Από την πλευρά τους οι κληρικοί ξεκαθάρισαν πως θα τηρήσουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

«Όποιες απόψεις διατυπώνονται από οποιαδήποτε πρόσωπα ή φορείς εκφράζουν μόνο αυτούς οι οποίοι τις διατυπώνουν εμείς πειθαρχούμε και σεβόμαστε μόνο τις αποφάσεις της προϊστάμενης μας αρχής εν προκειμένω τις αποφάσεις της Ιεράς Συνοδού της Εκκλησίας της Ελλάδος», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος Ένωσης Κληρικών Γεώργιος Βαμβακίδης.

Για τον έλεγχο η Ιερά Σύνοδος λέει πως ο έλεγχος των τεστ θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Καλπάζει ο κοροναϊός στο Άγιο Όρος βυθίζοντας τη μοναστική πολιτεία σε μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση.  Για πρώτη φορά, το Άγιο Όρος πέρασε πλέον στο «βαθύ κόκκινο» από το «κόκκινο» επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου.

Και αυτό παρόλο που στον επιδημιολογικό χάρτη δεν εμφανίζεται ειδικός χρωματισμός, αλλά ούτε και στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού και θετικότητας στην περιοχή.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/11/2021