Ελλάδα

Επικίνδυνα λάθη στην οδήγηση που μπορεί να αποβούν μοιραία

02.11.2021 | 20:18 Eνσωμάτωση

Γεμάτο παραβάσεις και επικίνδυνες συνήθειες είναι το ιστορικό πολλών Ελλήνων οδηγών, που αγνοούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αλλά κάθε έννοια κοινωνικής ευθύνης.

Επιταχύνουμε στο πορτοκαλί και περνάμε με κόκκινο. Οδηγούμε με το κινητό στο χέρι. Χωρίς κράνος. Κάνουμε παράνομα αναστροφή. Αλλάζουμε λωρίδα χωρίς να ανάψουμε φλας είναι μερικές από τις καθημερινές παραβάσεις στους δρόμους της Αθήνας.

Μέχρι το Σεπτέμβριο, στη διασταύρωση της Λεωφόρου Ποσειδώνος με τη λεωφόρο Καλαμακίου ο ερυθρός σηματοδότης παραβιαζόταν 34 φορές την ώρα, δηλαδή 800 φορές το 24ωρο.

Μετά την τοποθέτηση καμερών οι παραβιάσεις μειώθηκαν στο 50%, δηλαδή 400 την ημέρα.

Ακόμα πιο μοιραία μπορει να αποβεί η επικίνδυνη οδήγηση στην εθνική οδό.

Αδιόρθωτοι παρά τις ποινές

Αυστηρότερες είναι οι ποινές από τον Ιούλιο του 2019 σύμφωνα με το νέο ποινικό κώδικα.

Όποιος οδηγεί υπο την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, οδηγεί επικίνδυνα ή αντίθετα στους κεντρικούς δρόμους και προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια. Εάν προκαλέσει θάνατο η ποινή είναι έως 15 χρόνια. Εάν υπάρχουν περισσότερα θύματα ο νόμος προβλέπει ισόβια κάθειρξη.

Μέχρι να αλλάξει ο ποινικός κώδικας το 99% των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα χαρακτηριζόταν φόνος εξ αμελείας, δηλαδή πλημμέλημα, με ανώτατη ποινή τα πέντε έτη με αναστολή.

Παρά την αυστηροποίηση των ποινών, η οδηγική συμπεριφορά για κάποιους φαινεται πως δεν αλλάζει…

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/11/2021