Υγεία

Σωτήρης Τσιόδρας – Σωτήρια τα εμβόλια – Έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ

20.10.2021 | 19:16 Eνσωμάτωση

Τα βαριά οπλα ρίχνει στη μάχη της πανδημίας πλεόν η κυβέρνηση, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να εμφανίζεται μετα από 14 μήνες για πρώτη φορά σε επίσημη ενημέρωση και πάλι.

Την ώρα που ο στόχος για το χτίσιμο του τοίχους της ανοσίας απομακρύνεται και η πανδημία σαρώνει τους ανεμβολίαστους, ο Σωτήρης Τσίοδρας κάθισε ξανά μπροστά από τις κάμερες 14 μήνες μετά την τελευταία του εμφάνιση στο υπουργείο Υγείας και παρουσίασε μια μελέτη που αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανάγκη του άμεσου εμβολιασμού των πολιτών.
8400 περισσότερους θανάτους θα είχε καταγράψει η χώρα αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια, ενώ άλλοι 5530 πολίτες θα είχαν διασωληνωθεί.

Ο καθηγητής ανέφερε: «υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου περίπου 8.400 θανάτους. Πρακτικά, και θα το επαναλάβω με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε περίπου 8.400 παραπάνω θανάτους από αυτούς που έχουμε».

Σύμφωνα με τον καθηγητή 1200 άνθρωποι θα είχαν σωθεί αν μέχρι τον Ιούλιο είχε εμβολιαστεί το 95% των ενήλικων πολιτών .

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά τα ποσοστά προστασάις ανά εμβόλιο τα οποία είναι εντυπωσιακά, τόσο στην προστασία έναντι θανάτων όσο και της διασωλήνωσης . Το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει κατά 90% από το θάνατο, κατά 97% της Moderna, της AstraZeneca 94% και κατά 72% της Johnson & Johnson.

Όσοι εμβολιάστηκαν με Pfizer αποφεύγουν το ενδεχόμενο διασωλήνωσης σε ποσοστό 94%, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 98% για όσους έλαβαν το σκεύασμα της Moderna 98%, κατά 97% με AstraZeneca και 90% στη Johnson & Johnson.

Εξαιρετικά υψηλή είναι η προστασία όλων των εμβολίων τις ηλικίες άνω των 60 και τη νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ανάλογα με το εμβόλιο κυμαίνεται από 91-98%, τη στιγμή που οι εντατικές γεμίζουν με ανεμβολίαστους ηλικιωμένους.

Ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα το οποίο θα το δούμε και εδώ στην πατρίδα μας με την εποχικότητα. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου στην πατρίδα μας».

Στόχος σε κάθε περίπτωση, της επανεμφάνισης του Σωτήρη Τσιόδρα και μάλιστα με στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, είναι να πειστούν έστω και την ύστατη στιγμή οι ανεμβολίαστοι πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους προς την Ελευθερία.

Πρόταση για νέα χαλάρωση των μέτρων

Αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA αναφέρουν ότι αύριο θα ανακοινωθεί νέα χαλάρωση των μέτρων που θα περιλαμβάνει αύξηση της πληρότητας σε ΜΜΜ, μεγάλα εμπορικά κέντρα, χώρους παιδικής αναψυχής.

Ειδικότερα, στην αρμόδια επιτροπή δεν έγινε καμία συζήτηση για χρήση διπλής μάσκας, ενώ η πληρότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αυξηθεί από 65% σε 85%, σε σούπερ μάρκετ, μεγάλα εμπορικά κέντρα και εστίαση θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 2 τ.μ. -αντί ένα άτομο/5 τ.μ. που ισχύει έως σήμερα, ενώ στους χώρους παιδικής αναψυχής θα επιτρέπεται ένα παιδί ανά 5 τ.μ., την ώρα που σήμερα επιτρέπεται ένα παιδί ανά 15 τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα αυτά θα συνοδεύονται από ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους -με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η χρήση της προστατευτικής μάσκας δεν έχει αποσυρθεί ποτέ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/10/2021