Οικονομία

Προϋπολογισμός – Στο 6,1% η ανάπτυξη του 2021 και στο 4,5% το 2022

04.10.2021 | 20:05 Eνσωμάτωση

Επιπλέον φόρους 4 δισ. ευρώ για τους πολίτες αλλά και μετρα στήριξης ύψους 2,9 δισ προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή.

Ανάπτυξη στο 6,1% για το 2021 και 4,5% για το 2022 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα.

Η αυξημένη κατανάλωση κατά 2,9% και κατά 23,4% επενδύσεις αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς για την ανάπτυξη και τον επόμενο χρόνο.

«Δεν κάνω εκλογές το ’22»

«Από σήμερα, συνεπώς, όλοι μιλάμε λιγότερο δουλεύοντας περισσότερο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Με οδηγό την ανάπτυξη που αναμένεται να αναθεωρηθεί επιπλέον στο τελικό σχέδιο τον Νοέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα από το υπουργικό συμβούλιο για εξάντληση της τετραετίας καλώντας τους υπουργούς του να μείνουν μακριά από σενάρια εκλογολογίας.

«Στόχος μας μία νέα αρχή που θα επουλώσει πληγές της κοινωνίας, αυτός είναι ο στόχος μας» απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ανακτώνται οι απώλειες της πανδημίας

Σε απόλυτα μεγέθη, το 2022 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 9,642 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας στα 186,5 δισ. ευρώ, από τα 176,85 δισ. που αναμένεται να φτάσει ως τον Δεκέμβριο έχοντας καλύψει τα 2/3 των απωλειών της πανδημίας.

Σε έξτρα φόρους 4 δισ. ευρώ προς το κράτος αλλά και σε επιπλέον μέτρα κρατικής στήριξης 2,9 δισ. ευρώ, θα καταλήξουν τα επιπλέον 10 δισ. ευρώ από την προβλεπόμενη Ανάπτυξη για το 2022.

Αγκάθι για την ανάκαμψη αποτελούν οι τρέχουσες ραγδαίες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, πρώτες ύλες και κόστος μεταφοράς.

Τα μέτρα στήριξης για το 2022

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το έτος 2022 οι κυριότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας είναι:

  • Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για ιδιωτικό τομέα
  • Η επέκταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών
  • Ψαλιδίζονται περαιτέρω οι επιστρεπτέες προκαταβολές
  • Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ
  • Αφορολόγητες γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ
  • Μπαίνει σε εφαρμογή Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο»
  • Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας
  • Επιδοτούνται, για το σύνολο του πληθυσμού, οι πρώτες 300 Kwh μηνιαίως με ποσό 30 €/Mwh
  • Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης

«Έχουμε λάβει ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα, προκειμένου να περιορίσουμε το βάρος για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως «μέσω επιστολής με τους συναδέλφους μου στο υπουργικό συμβούλιο, ζητάμε μια συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα αυτό».

«Η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους καταναλωτές, την ώρα που οι αυξήσεις στο ρεύμα και σε βασικά προϊόντα πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις» σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας το 2022 αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/10/2021