Κόσμος

Pandora Papers – Στη… φόρα οι φορολογικοί παράδεισοι πολιτικών, καλλιτεχνών & επιχειρηματιών

04.10.2021 | 21:03 Eνσωμάτωση

Εκατοντάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες, μοντέλα και άνθρωποι του θεάματος αποκαλύπτεται πως έχουν βρει τον τρόπο να αποκρύπτουν τον πλούτο τους και να φοροδιαφεύγουν.

Σχεδόν 12 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα διέρρευσαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, η οποία προχώρησε σε αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους πολιτικοί, κυβερνητικά στελέχη, βασιλείς, μοντέλα και καλλιτέχνες επιλέγουν να αποκρύπτουν σε φορολογικούς παραδείσους τον πλούτο τους.

Στην έρευνα ελέγχθηκαν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φάκελοι υπεράκτιων εταιρειών και τα στοιχεία προέρχονται από 30.000 φορολογικούς παραδείσους.

Ανάμεσα στους δεκάδες ηγέτες είναι και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος φέρεται ότι ενώ ήταν παντρεμένος, είχε παράνομη σχέση με μία καθαρίστρια.

Σύμφωνα με τη Washington Post, η Σβετλάνα Κριβονόγκιτς αγόρασε διαμέρισμα στο Μονακό 4 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω offshore, τον Απρίλιο του 2003. Λίγες εβδομάδες μετά έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Η κρυφή μέχρι σήμερα ερωμένη του Πούτιν φέρεται να έχει σήμερα περιουσία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Σε περίοπτη θέση βρίσκεται και ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Ερμάν Ιλιτσάκ. Ο Ιλιτσάκ, μεγιστάνας των κατασκευών, είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε το παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα και εμπλέκεται σε τέσσερις διαφορετικές εξωχώριες εταιρείες.

Το 1996, έναν χρόνο πριν γίνει πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο Τόνι Μπλέρ κατακεραύνωνε τους φορολογικούς παραδείσους.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά αποκαλύπτεται πως με τη σύζυγό του αγόρασαν μία εταιρεία «κέλυφος» στην οποία ανήκει μία πολυτελής οικεία στο κέντρο του Λονδίνου, αποφεύγοντας να καταβάλλουν 300.000 λίρες σε φόρους.

Στην σχετική λίστα βρίσκεται σύμφωνα με τον Guardian και η νομική εταιρεία Anastasiades & Partners που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε πλήρη άγνοια.

Για την έρευνα συνεργάστηκαν για περισσότερα από 2 χρόνια 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/10/2021