Κόσμος

Χάος, πανικός και πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

19.08.2021 | 20:13 Eνσωμάτωση

Χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι υπήκοοι συρρέουν στο σημείο, με την ελπίδα να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν. Τα βίντεο από τα κινητά κόβουν την ανάσα αποτυπώνοτνας την πραγματικότητα...

Σπάει καρδιές το ανθρώπινο δράμα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να περάσουν τα μπλόκα και οι Ταλιμπάν ανοίγουν πυρ για να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν τους δυτικούς στρατιώτες.

Οι ακραίοι ισλαμιστές λένε πως τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα κι έξω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή.

Το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του SKY NEWS απεικονίζει τη δυστυχία και την απελπισία χιλιάδων ανθρώπων έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Βρετανοί στρατιώτες και μαχητές Ταλιμπάν στέκονται σε απόσταση ενός μέτρου, μία απόκοσμη εικόνα που κανείς δεν περίμενε ότι θα έβλεπε.

Δουλειά τους είναι να ελέγχουν τα χαρτιά που κρατούν στα χέρια τους όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα, δεν μπορούν να επιτρέψουν την είσοδο και πρέπει να στείλουν τους δυστυχισμένους ανθρώπους, οικογένειες με παιδιά, στα χέρια των Ταλιμπάν.

Η Φατίμα έχει έρθει με το τετράχρονο παιδί της για να περάσει τις πύλες. Έχει μόνο ένα χαρτί του ΟΗΕ στο οποίο χαρακτηρίζεται θύμα. Της αρνούνται την είσοδο και απελπίζεται.

Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου μιλάει μαζί της. «Το Αφγανιστάν είναι οι Ταλιμπάν, οι Ταλιμπάν είναι τρομοκράτες, ο άντρας μου είναι τρομοκράτης Ταλιμπάν. Να πάμε στην Αμερική, στον Καναδά, μόνο εγώ και η κόρη μου» υπογραμμίζει η Φατίμα.

Τρομοκρατημένες οικογένειες, άντρες, γυναίκες και αμέτρητα παιδιά, στέλνονται πίσω. Πίσω στο Αφγανιστάν. Κατευθείαν πίσω στους Ταλιμπάν… Είναι σπαρακτικό.

Μία γιατρός από τη Χεράτ με την αδερφή της και τη μητέρα της δεν έχουν κανένα χαρτί που να τους επιτρέπει την είσοδο. Κατάφεραν να περάσουν από τους Ταλιμπάν όμως τώρα έχουν κολλήσει. Ελπίζουν… αλλά δεν έχουν ελπίδα να περάσουν.

«Δεν έχουμε αδερφό, δεν έχουμε πατέρα, ξέρετε ότι το να ζούμε εδώ είναι πολύ δύσκολο για εμάς. Ζούσαμε στη Χεράτ και φύγαμε για την Καμπούλ για να σώσουμε τη ζωή μας. Ο θείος μου είναι Ταλιμπάν. Θέλουν να μας υποχρεώσουν σε αναγκαστικό γάμο» συμπλήρωσε.

Απελπισμένες μητέρες έφτασαν στο σημείο να περάσουν πάνω από τον τοίχο και να πετάξουν πάνω από τα συρματοπλέγματα τα μωρά τους, παρακαλώντας τους στρατιώτες να τα βγάλουν από τη χώρα έστω και χωρίς τη συνοδεία τους. Κάποιες μητέρες πέρασαν, χιλιάδες άλλες δεν τα κατάφεραν.

Οι σπαρακτικές ιστορίες που διαδραματίζονται στο αεροδρόμιο Χαμίτ Καρζάι απλά δείχνουν την αποτυχία της Δύσης να βάλει τέλος στον εφιάλτη που λέγεται Ταλιμπάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/08/2021