Πολιτική

Αποστάσεις Οικονόμου από τον Χρυσοχοΐδη για τη διαχείριση των πυρκαγιών

19.08.2021 | 20:32 Eνσωμάτωση

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κράτησε αποστάσεις από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την διαχείριση της κρίσης.

Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν έμειναν θεατές στις πρωτοφανείς πυρκαγιές τόνισε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην παρθενική του εμφάνιση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Όποιος δρα κάνει λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Το είπαμε, θα το ξαναπούμε. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Κατέστησε σαφές δηλαδή ότι δεν είναι ήρθε η στιγμή της απόδοσης των όποιων ευθυνών, ενώ όταν ρωτήθηκε για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αν εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού κράτησε αποστάσεις.

«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Και αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών» πρόσθεσε.

Άνοιξε η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων άνοιξε.

«Εκτιμώ ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επομένων ημερών και ζητώ απ’όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί να κάνουν χρήση της πλατφόρμας έτσι ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να πάρουν τους πρώτους πόρους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η πρώτη βοήθεια περιλαμβάνει προκαταβολή έναντι της στεγαστικής συνδρομής η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την έκταση της ζημιάς και φτάνει έως 14.000 ευρώ για πλήρως κατεστραμμένα σπίτια.

Επίσης προβλέπεται αποζημίωση 6000 ευρώ για οικοσκευή αν πρόκειται για κατοικία και 8000 ευρώ αν μιλάμε για επιχείρηση. Επιπλέον υπάρχει πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ την τριετία 2021-2023 ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι όλες οι επιχειρήσεις στη Β. Ευβοια δεν θα επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Μέχρι στιγμής 426 πυρόπληκτοι έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr και θα λάβουν άμεσα οικονομική ενίσχυση που συνολικά φτάνει τα 2.633.000 ευρώ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/08/2021