Ελλάδα

Σιίτες μουσουλμάνοι αυτομαστιγώθηκαν στον Πειραιά

19.08.2021 | 20:32 Eνσωμάτωση

Δεκάδες μουσουλμάνοι Σιίτες, αναβίωσαν το έθιμο της Ασούρας, μιας θρησκευτικής τελετής κατά την οποία οι πιστοί θρηνούν για το μαρτύριο του Ιμάμη Χουσεΐν.

Η Ασούρα, ξεκίνησε. Η θρησκευτική επέτειος του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν γιορτάζεται με ένα έθιμο αυτοτραυματισμού.

Δεκάδες σιίτες γιόρτασαν την Ασούρα και αυτομαστιγώθηκαν στον Πειραιά, χρησιμοποιώντας λεπίδες, αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο, με αυτό το αιματηρό έθιμο, τιμές στον ιμάμη Χουσείν εγγονό του προφήτη Μωάμεθ.

Ο ιμάμης Χουσεΐν ιμπν Αλί έχασε τη ζωή του στη μάχη της Καρμπάλα. Η ημέρα μνήμης του, εορτάζεται τη δέκατη ημέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου και αποτελεί ημέρα μεγάλου πένθους για τους Σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τη μάχη της Καρμπάλα, γλίτωσε μόνο ένα άλογο που έχει και αυτό τη δική του θέση στην τελετή.

Βίαιη τελετουργία

Από νωρίς το μεσημέρι οι σιίτες έφτασαν στον Πειραιά. Έβγαλαν τα παπούτσια τους, έστρωσαν σεντόνια και χαλιά στο σημείο που είχαν καθορίσει σε συνεργασία με τις αρχές και ξεκίνησαν τις προσευχές.

Σε κάποιες στιγμές το πένθος και ο οδυρμός οδήγησαν στην έκσταση και τον αυτοτραυματισμό, στη συνέχεια καθάρισαν τα μαστίγια με τις λεπίδες, έβγαλαν τις μπλούζες τους, χτύπησαν για αρκετή ώρα δυνατά το στέρνο τους και ετοιμάστηκαν για την κορύφωση της τελετής: το αυτομαστίγωμα που προκαλεί αιμορραγία.

Στη σημερινή τελετή βρέθηκαν σίιτες από Πακιστάν, Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως το αυτομαστίγωμα δεν τους το επιβάλλει η θρησκεία, αλλά το επιλέγουν οι ίδιοι προκειμένου να εκφράσουν τη βαθιά τους πίστη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/08/2021