Κόσμος

Ινδία: «Σαρώνει» ο μαύρος μύκητας τους ασθενείς με κορωνοϊό – Πάνω από 45.000 κρούσματα, 4.000 θάνατοι

22.07.2021 | 13:31 Eνσωμάτωση

Σαρώνει η ασθένεια του μαύρου μύκητα την Ινδία τους ασθενείς με κορωνοϊό. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 45 χιλιάδες και οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί.

Η πρωτοφανής επιδημία «μαύρου μύκητα» σε ασθενείς με Covid-19 στην Ινδία συνεχίζει να μαίνεται με περισσότερα από 45.000 κρούσματα και πάνω από 4.300 νεκρούς, αν και πολλοί γιατροί στη χώρα υποψιάζονται ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η μουκορμύκωση, όπως είναι επισήμως γνωστή, είναι λοίμωξη που οφείλεται σε μύκητες του περιβάλλοντος, όπως διάφορα είδη της κοινής μούχλας των τροφίμων. Προκαλείται συνήθως από ζυγομύκητες του γένους Mucorales, από το οποίο παίρνει το όνομά της, και μπορεί να πλήξει διάφορα σημεία του σώματος, αν και συνήθως προσβάλλει τα μάτια, τη μύτη, τα ιγμόρια και τον εγκέφαλο.

Υπό κανονικές συνθήκες η ασθένεια είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εμποδίζει την ανάπτυξη του μύκητα. Η επιδημία στην Ινδία πλήττει ασθενείς του κορωνοϊού που λαμβάνουν στεροειδή φάρμακα («κορτιζόνη»), τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή αλλά παράλληλα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, τα στεροειδή φάρμακα συχνά ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος, κάτι που ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό του μύκητα. Για τον ίδιο λόγο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο και οι ασθενείς με διαβήτη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Ινδίας Μανσούκ Μανταβίγια, η χώρα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 45.374 κρούσματα, με τους μισούς ασθενείς να παραμένουν υπό αντιμυκητιασική φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς οι ινδικές υπηρεσίες αδυνατούν να καταγράψουν όλα τα περιστατικά και τους θανάτους, δήλωσε στο BBC ο δρ Ράγκουραζ Χέγκνε, χειρουργός οφθαλμίατρος στο Μπάνγκαλορ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/07/2021