Πολιτική

Κοινό μέτωπο Αθήνας – Λευκωσίας έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας – Οι διεθνείς αντιδράσεις

22.07.2021 | 13:24 Eνσωμάτωση

Κλίμα ενότητας και κοινής αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας επικράτησε στην συνάντηση του Νίκου Δένδια με το Πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξήγγειλε νέες διπλωματικές κινήσεις τονίζοντας μία μια ακόμη φορά ότι η τουρκική παραβατικότητα δε θα γίνει ανεκτή.

Απέναντι σε όλους η Τουρκία

Σφοδρές ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις κατά της Τουρκίας. ΟΙ ΗΠΑ δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αντόνι Μπλίνκεν καταδίκασαν την απόφαση, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες κυρώσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, με τις ΗΠΑ να καλούν να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» από τον ΟΗΕ. Σύσσωμη ήταν η στάση των μελών του, ωστόσο προβληματισμό δημιούργησε η χλιαρή στάση της Βρετανίας.

Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου

Την προσήλωση της Ελλάδας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μόνη βάση για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό ζήτημα, εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Λόγια του… αέρα

Κατά την επιστροφή του από την κατεχόμενη Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να συνομίλησε μέσα στο αεροπλάνο με Τούρκους δημοσιογράφους, στους οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ασυνεπή σε όσα είχαν συμφωνήσει κατά την συνάντησή τους στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ, αφού άλλα είπε και άλλα έκανε, συμμετέχοντας σε μια τηλεδιάσκεψη με τους εχθρούς της χώρας του.

Την επόμενη Πέμπτη πάντως ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπρόσωπος των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρος αλλά και για τις διπλωματικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/07/2021